По књигу са списком наслова и маском

Александра Глишић
По књигу са списком наслова и маском

БАЊАЛУКА - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске данас отвара врата Информативно-позајмног одјељења.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић Зечић за “Глас Српске” каже да ће ова институција радити под посебним мјерама у циљу заштите корисника и библиотекара од вируса корона.

- Слободан приступ фонду је затворен што значи да ће корисници узимати књиге по препорукама библиотекара или по унапријед припремљеним листама. Књиге је могуће резервисати мејлом и телефоном и преузети у одређеном року. Број посјетилаца у библиотеци је ограничен, из обавезно ношење маски и рукавица - истакла је Петровић Зечић.

Радно вријеме библиотеке је од осам до 20 часова радним даном, а  суботом од осам до 14 часова.

- На улазу у библиотеку сви корисници и посјетиоци пролазе кроз дезо-баријеру за обућу, а дистанца је обиљежена дистанционим тачкама. На пулту се налази провидни дистанцер који омогућава безбједну комуникацију. Све књиге ће бити дезинфиковане у УВ комори за дезинфекцију. Такође, сви простори су дезинфиковани - нагласила је Петровић Зечић. 

Све враћене књиге ће такође бити дезинфиковане прије смјештања у фонд, а корисници су дужни да поштују дистанцу (два метра) и да стоје на маркираним тачкама.

Национална библиотека Српске је раније предузела мјере заштите корисника и посјетилаца у циљу спречавања ширења вируса корона. Техничко лице ће контролисати уласке у библиотеку и дезинфиковати руке свих који улазе у библиотеку.

Придржавајући се мјера заштите НУБРС је у претходном периоду све језичке радионице одржавала онлајн, преко “зоом” видео-комуникације.

Указујући на значај који има дигитализација, Народна и универзитетска библиотека РС је у априлу издвојила дигитализовану грађу о старој Бањалуци. Овај пројекат рађен је у сарадњи са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић” из Београда, поводом 22. априла, Дана града Бањалуке. Обједињени на једном мјесту, чланци из бројних новина представљају читаоцима како се живјело у граду на Врбасу и како се он развијао. Пред читаоцима је више од 300 чланака подијељених у десет категорија који представљају аутентично свједочанство о духу епохе. Чланци су сложени хронолошки и премда је најстарији текст из 1887. године, они углавном обухватају прву половину прошлог вијека, а нарочито златно доба Бањалуке док је град био центар Врбаске бановине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана