Планови за филм о масакру у Крајстчерчу наишли на критике

Танјуг
Планови за филм о масакру у Крајстчерчу наишли на критике

ВЕЛИНГТОН - Планови за снимање филма који говори о томе како је премијерка Џасинда Ардерн реаговала на масакр над муслиманским вјерницима у Крајстчерчу изазвали су и данас критике на Новом Зеланду због тога што се филм не бави довољно жртвама.

Дедлајн Холивуд извјестило је да би аустралијска глумица Роуз Берн требало да глуми Ардернову у филму „Они су ми", који је најавио њујоршки ФилмНатион Ентертаинмент, преноси АП.

Радња филма је смјештена у дане након напада 2019. године у којима је убијена 51 особа у две џамије у Крајстчерчу, а Дедлајн Холивуд наводи да ће филм говорити о томе какав је био одговор премијерке и како су се људи окупили иза њене поруке саосећања и јединства и њеног позива да се забране најсмртоносније врсте полуаутоматског оружја. Наслов филма потиче од ријечи које је Ардернова изговорила у парламенту убрзо након напада, а у то вријеме она је добијала похвале у цијелом свијету за своје реакције. Многи, међутим, на Новом Зеланду изражавају забринутост због филмских планова, а муслиманске организације поручују да би требало испричати причу о нападима у Крајстчерчу, али на прави начин.

Абдигани Али, портпарол муслиманске асоцијације Кентербери, рекао је да њихова заједница жели да осигура да се то уради на одговарајући, аутентичан и осећајан начин. Канцеларија премијерке је у краткој изјави поручила да она и њена влада немају везе са филмом.

Дедлајн Холивуд је извјестио да ће Новозеланђанин Ендрју Никол написати и режирати пројекат.

Никол је познат као аутор филма "Гатака" и сценарију за филмове "Терминал" и "Труманов шоу" за које је био номинован за Оскара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана