Плакати из кампање “Читајмо заједно” на изложби у Галерији “Плус”

М. М.
Плакати из кампање “Читајмо заједно” на изложби у Галерији “Плус”

БАЊАЛУКА - Новогодишња изложба, којом су обухваћена графичка рјешења кампање “Читајмо заједно”, биће отворена сутра у 19 часова у Галерији “Плус” у Бањалуци.

- Министарство просвјете и културе Републике Српске 2017. године покренуло је кампању “Читајмо заједно” чији су циљеви развој, промовисање и популаризација књижевности и издаваштва, језика и писма, те афирмација младих домаћих умјетника. За 2022. годину, у складу са актуелном културном политиком Републике Српске, фокус је био на заштити ћириличког писма и промоцији домаћих младих умјетника и дизајнера. Новогодишњом изложбом графичких рјешења Музеј савремене умјетности Републике Српске придружује се овој кампањи – саопштено је из Галерије “Плус” о овој кампањи и изложби.

Они наводе да је на конкурсу, који је расписало Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци и Академијом ликовних умјетности у Требињу, изабрано дванаест рјешења десет студената који су доставили графичка рјешења плаката са илустрованим приказом свих слова ћириличког писма.

- Њихови радови, који ће бити изложени у Галерији “Плус”, прва су степеница ка достизању коначног циља – да се укаже на основни проблем када су у питању заштита и кориштење ћириличког писма, а то је недостатак довољног броја ћириличких фонтова у контексту графичког дизајна, због чега је процес дизајна ограничен - назначено је у саопштењу, а као један од крајњих циљева кампање наведена је заштита ћириличног писма и његове употребе.

Са Академије умјетности у Бањалуци изабрани су студенти који су радили под менторством Јелене Грубор и Стефана Мијића, а то су Анђела Савић, Андреа Алексић, Катарина Ђаковић, Миња Кнежевић, Зорана Урумовић, Марко Шкрбић и Марко Томић. Са Академије ликовних умјетности у Требињу изабрани су студенти који су радили под менторством Игора Дутине и Милице Самарџић, а то су: Исидора Аћимовић, Саша Пешикан, Теодора Бауковић.

Изложба ће бити отворена до 30. јануара идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана