Пјесникиња Христина Мрша о првој збирци “Пјесме” за “Глас Српске”: Суштина је писати ради себе

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

У свом скромном стваралачком вијеку имала сам важан тренутак када сам са једноставних, дјечијих пјесмица, прешла на сложеније теме и промишљенији језички израз. Под дјечијим пјесмицама не подразумијевам пјесме намијењене дјеци, већ пјесме које је дословно написало дијете.

Казала је ово у разговору за “Глас Српске” млада бањалучка пјесникиња Христина Мрша, започевши причу о својој првој збирци “Пјесме”. Збирка је ове седмице промовисана у Банском двору на догађају који је организовало Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, у сарадњи са Банским двором, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, као један облик доприноса стварању нове читалачке публике и подстицаја младима да пишу.

- Далеко од тога да нисам била дијете и након свог пјесничког “преображаја”, који се десио када сам имала дванаест година, након учешћа на Међународном фестивалу поезије у Румунији 2018. године. Тада сам, окружена искусним пјесницима, открила истинску моћ пјесничке ријечи и почела озбиљније да се занимам за поезију. Моја збирка окупља пјесме које су увезане тематски, од пјесама инспирисаних природом, измишљеним ликовима, посвећених пријатељима и породици, љубавних пјесама, до сложенијих тема као шти су проблеми савременог друштва - рекла је Мрша, која је 2018. на првом Фестивалу књижевности “Императив” била учесница радионице писања за дјецу “Бајковница”.

Према ријечима ове младе пјесникиње, која има само петнаест година, писање и стварање у тренуцима пјесничког надахнућа надилази њене уобичајене способности размишљања.

- Неријетко се нађем у ситуацијама када сопствене стихове схватим тек много времена након што су написани, иако су доспјели из мог пера. Инспирација допире из унутрашњости, кроз тихе битке и размишљања, вртлоге осјећања, али и споља, кроз природу, занимљиве људе и различите видове умјетности. На моје писање и настанак појединих пјесама више је утицала поезија као таква, него сами њени аутори - додаје она.

Осврћући се на поменуто пјесничко надахнуће, она истиче да, након објављене збирке пјесама, у којој се налазе 22 пјесме, она не планира да се ограничи на један књижевни род, и у будућности би се посветила прози.

Њене пјесме објављиване су у зборницима, а добитница је и бројних признања за свој рад, што је, како наводи, потврда да ради квалитетно, а то је посебно значајно за некога ко тек почиње да се бави књижевношћу.

- Увијек сам више вољела писати у тренуцима надахнућа, али сматрам да је с времена на вријеме потребно окушати се и у писању на задату тему, како се каже, да се наоштри перо. Награде су значајне, поготово младим пјесницима, јер нам уливају самопоуздање, али нису пресудне. Суштина је писати ради себе, својих емоција и потреба, а кад се пише искрено, из срца, награде дођу природно - сматра она.

Свим младим пјесницима, који тек почињу да пишу, поручује да се ослободе, а вршњацима да оплемене вријеме радећи оно што воле.

- Свима који почињу да пишу поручујем да ослободе своје мисли из кавеза правила и устаљених књижевних норми, и претварају своја чиста, огољена осјећања у ријечи. Имајте на уму да таленат није пресудан, труд и рад на својим вјештинама доводе до напретка - додаје Мрша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана