Писцу Владиславу Бајцу уручен орден норвешког краља Харалда

Танјуг
Владислав Бајац
Foto: vreme.com | Владислав Бајац

БЕОГРАД - Писцу Владиславу Бајцу уручен је Орден за заслуге у рангу Заповедника Краљевине Норвешке, саопштила је данас издавачка кућа Геопоетика.

Како је наведено, Бајца је одликовао краљ Харалд за развој културних односа између Норвешке и Србије, а орден и повељу су му недавно у својој резиденцији у Београду уручили амбасадор Јорн Еуген Јелстад и његова супруга Трине Дитлевсен.

Свечаности су присуствовали поред амбасадора скандинавских и других земаља, бивша амбасадорка Србије у Ослу Вида Огњеновић, професори и преводиоци одсијека Скандинавистике Филолошког факултета у Београду и друге званице.

Геопоетика је истакла да се "у образложењу каже да се орден додјељује за промоцију норвешке књижевности у Србији".

"Бајац је као оснивач и први човек Геопоетике више од четврт века здушно са својим сарадницима радио на пионирском откривању десетина норвешких аутора и њихових дела у Србији, Југославији, па и на Балкану, почев од Јустејна Гордера, Ерленда Луа, Пера Петешуна, Лин Улман, Нине Лике и других", саопштио је издавач.

Бајац је и као књижевник учествовао у развоју сарадње Норвешког и Српског ПЕН-а, као потпредсједник или члан Управе, а био је гост издавача и учесник свјетских конгреса ПЕН-а у Норвешкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана