Пикасова дјела продата за више од 100 милиона долара

Срна
Пикасова дјела продата за више од 100 милиона долара

ЛАС ВЕГАС - Једанаест слика Пабла Пикаса и остали његови радови продати су на аукцији у Лас Вегасу за више од 100 милиона долара.

“Сотбијева” аукција одржана је у хотелу “Белађо” у Лас Вегасу, гдје су дјела била годинама изложена, уочи 140. годишњице од рођења шпанског умјетника 25. октобра.

Пет продатих слика налазило се на зидовима хотелског ресторана, у којем ће надаље бити изложено 12 других Пикасових радова.

Највишу цијену од 40,5 милиона долара постигла је слика на којој је приказана Пикасова љубавница и муза Мари-Тереза Валтер. Портрет “Човјек и дијете” достигао је цијену од 24,2 милиона долара, а “Човјекова биста” 9,5 милиона долара.

Имена купаца нису објављена.

Аукција је одржана у оквиру настојања хотелске групе “МГМ рисорт” да диверзификује своју велику умјетничку колекцију и укључи више радова од жена, људи друге боје коже, из нових земаља, као и од ЛГБТКЈУ умјетника и умјетника са инвалидитетом.

Умјетничка колекција ове хотелске групе садржи око 900 радова од 200 умјетника, међу којима су савремена дјела Боба Дилана и Дејвида Хокнија. Сакупљање умјетнина започео је прије више од 20 година Стив Вин, бивши власник “Белађа” и некадашњи директор “Вин рисорта”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана