Пијаниста Невен Шобајић одржао концерт у Банском двору: У Бањалуци се осјећам као код куће

Agencije
Пијаниста Невен Шобајић одржао концерт у Банском двору: У Бањалуци се осјећам као код куће

БАЊАЛУКА - Пијаниста из Београд Невена Шобајић наступио је у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци, а публика истанчаног укуса имала је прилику да послије десет година поново слуша овог виртуоза.

Шобајић, који се бањалучким љубитељима класике представио синоћ, каже да ће овај концерт, као и претходни  остати у пријатном сјећању.

- У Бањалуци имам драге пријатеље и осећам се као код куће. У Банском двору је увек лепа, пријатељска атмосфера и лепо је свирати овде. Драго ми је да сам поново ту, али овај пут са новим репертоаром. Прошли пут сам свирао Бетовена и Листа, а нови репертоар бирао сам као мој тренутни фокус истраживања веза између Баха и Шопена које су врло блиске и много интимније него што се то раније претпостављало - рекао је Шобајић.

Ријеч је о умјетнику који може да се похвали многим значајним признањима. Освојио је прву и специјалну награду на Републичком и Савезном такмичењу Југославије, другу награду на међународном такмичењу у Монкалијерију (Италија) и трећу награду на међународном такмичењу у Стрези (Италија).

- Свет је другачији, награде су постале уобичајена ствар, некада је било мало награда, сада их је много. Некада су биле много значајније, али квалитет у сваком случају буде примећен  - сматра Шобајић.

Пијаниста који је као шеснаестогодишњак постао студент Факултета музичке уметности у Београду, усавршавао се на постдипломским студијама на Краљевском музичком колеџу у Лондону у класи проф. Нила Имелмана. Ментори из камерне музике и дириговања били су му чланови квартета Чилингириан и маестро Нил Томсон.

Шобајић је био учесник мајсторских курсева Сергеја Доренског, Ендрјуа Бола, Ронана Охоре, Стивена Севиџа, Бернара Дасколија, Џона Лила, Леона Флајшера, Луиса Каплана, Џона Бата, Михаела Удеа и др.

Ангажован је на Слобомир П Универзитету у Бијељини гдје предаје клавир, као и Историју и теорију пијанизма. Члан је Удружења музичких уметника Србије и стручног одбора Слобомир међународног музичког такмичења (СИМЦ-а).

Признаје да његова солистичка каријера мало трпи због лијепих и корисних ствари - његовог рада са студентима.

Наступи

Као солиста Невен Шобајић редовно наступа широм Србије, а значајне наступе биљежи у Коларчевој задужбини у Београду, Галерији Културног центра Београда, Руском дому у Београду. Наступа и у Центру лепих уметности Гварнеријус, Културном центру Студентски град у Београду, УК Пароброд у Београду, Галерији САНУ у Београду, као и у Градским кућама у Новом Саду и у Суботици…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана