Пи­ја­ни­ста Не­бој­ша Мак­си­мо­вић на­сту­пио у Ба­ња­лу­ци

Миланка Митрић
Пи­ја­ни­ста Не­бој­ша Мак­си­мо­вић на­сту­пио у Ба­ња­лу­ци

БА­ЊА­ЛУ­КА - Ме­ло­ди­је ве­ли­ких ком­по­зи­то­ра ко­је су на­ста­ле у не­ким дру­гим вре­ме­ни­ма, уви­јек су пра­во ужи­ва­ње за љу­би­те­ље кла­си­ке, по­го­то­во ка­да до­би­ју но­ви при­звук и бу­ду од­сви­ра­не на кла­ви­ру.

Је­дан од кон­це­ра­та на ко­јем су, у зву­ци­ма кла­ви­ра и ком­по­зи­ци­ја­ма Мо­де­ста Му­сорг­ског и Фран­ца Ли­ста, љу­би­те­љи кла­си­ке има­ли при­ли­ку да ужи­ва­ју је кон­церт пи­ја­ни­сте Не­бој­ше Мак­си­мо­ви­ћа, ко­ји је на­сту­пио у кон­церт­ној дво­ра­ни Бан­ског дво­ра  Кул­тур­ног цен­тра у Ба­ња­лу­ци.

Мак­си­мо­вић је већ по­знат пу­бли­ци у Ба­ња­лу­ци, с об­зи­ром на то да је у Бан­ском дво­ру на­сту­пао не­ко­ли­ко пу­та. Овог пу­та по­сје­ти­о­ци­ма се пред­ста­вио но­вим про­гра­мом.

- Овај пут су то би­ле "Сли­ке са из­ло­жбе" Мо­де­ста Му­сорг­ског у аран­жма­ну Вла­ди­ми­ра Хо­ро­ви­ца ко­ји се на овим про­сто­ри­ма ни­ка­да ни­је чуо ужи­во, а и ге­не­рал­но се при­лич­но рет­ко из­во­ди ка­ко због те­шко до­ступ­не пар­ти­ту­ре та­ко и због енорм­них пи­ја­ни­стич­ких зах­те­ва ко­ја ова пар­ти­ту­ра по­ста­вља пред из­во­ђа­ча. Ме­ђу­тим, са дру­ге стра­не, го­ди­на­ма сам је тра­жио по­што во­лим то де­ло и у ори­ги­нал­ној вер­зи­ји Му­сорг­ског и у Ра­ве­ло­вој ор­ке­стар­ској вер­зи­ји и у овој вер­зи­ји ко­ја за­пра­во су­бли­ми­ра прет­ход­не две на­ве­де­не вер­зи­је уз не­ке ка­рак­те­ри­стич­не Хо­ро­ви­цо­ве вир­ту­о­зне до­дат­ке. Чим сам је на­шао, ухва­тио сам се са тим у ко­штац - об­ја­снио је Мак­си­мо­вић ра­ни­је за "Глас".

Дје­ла Му­сорг­ског сви­рао је у пр­вом ди­је­лу на­сту­па, а дру­ги дио кон­цер­та  чи­нио је из­бор из опу­са Фран­ца Ли­ста ко­ји је је­дан од ње­го­вих оми­ље­них ком­по­зи­то­ра.

Не­бој­ша Мак­си­мо­вић је ро­ђен 1979. го­ди­не у Бе­о­гра­ду. Са дви­је го­ди­не по­чео је да сви­ра кла­вир, а са че­ти­ри го­ди­не је при­мљен у му­зич­ку шко­лу "Сла­вен­ски" у кла­су проф. Гор­да­не Јо­ва­но­вић. Ди­пло­ми­рао је 1999. го­ди­не са на­гра­дом за нај­бо­љи успјех из кла­ви­ра на Фа­кул­те­ту му­зич­ке умет­но­сти у Бе­о­гра­ду у кла­си проф. Не­ве­не По­по­вић, а по­том и ма­ги­стри­рао 2004. го­ди­не у ис­тој кла­си са нај­ви­шим оцје­на­ма. Ма­ги­стри­рао је и на Ака­де­ми­ји "San­ta Ce­ci­lia" у Ри­му код проф. Сер­ђа Пер­ти­ка­ро­ли­ја 2006. го­ди­не. Док­то­ри­рао је 2009. го­ди­не на Фа­кул­те­ту му­зич­ке умет­но­сти у Бе­о­гра­ду у кла­си проф. Не­ве­не По­по­вић од­бра­нив­ши пр­ви умjетнички док­то­рат на тој ин­сти­ту­ци­ји. Мак­си­мо­вић на­сту­па од сво­је че­твр­те го­ди­не, и то­ком не­ко­ли­ко де­це­ни­ја, одр­жао је кон­цер­те ши­ром зе­мље и ино­стран­ства, а за свој рад на­гра­ђен је број­ним при­зна­њи­ма.

Тре­нут­но ра­ди као ван­ред­ни про­фе­сор на Фа­кул­те­ту му­зич­ке умет­но­сти у Бе­о­гра­ду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана