Петар Добровић - мајстор колорита и експресије

Срна
Петар Добровић - мајстор колорита и експресије

БИЈЕЉИНА - Српски сликар Петар Добровић (1890-1942), мајстор интензивног колорита и јасног експресивног цртежа, рођен је на данашњи дан 1890. године у Печују.

Слике, са наглашеном улогом свјетлости и подвученим односом према елементарном волумену, свједоче о снажном темпераменту и импулсивном доживљају реалности.

Добровић је сликарство студирао у Будимпешти, а у родном Печују је 1918. године учествовао у војној побуни, послије које је ухапшен, али је побјегао из затвора.

Мађарске власти су га у одсуству осудиле на смрт. Био је предсједник Српско-мађарске републике Барањско-Бајске 1921. године. Потом је живио у Паризу, а затим у Београду био професор на Академији ликовних уметности.

Добровић је један од водећих представника модернизма југословенске умјетности између два свјетска рата.

Као представник српског колоризма, био је познат по портретима и пејзажима. У раним годинама био је импресиониста и кубиста, а писао је и ликовну критику.

Петар Добровић био је предсједник мале и краткотрајне Српско-мађарске републике Барањско-Бајске, која је проглашена 14. августа 1921. године. Убројен је међу 100 најзнаменитијих Срба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана