Пет година Ћоровићевих насљедника

Ратомир Мијановић
Пет година Ћоровићевих насљедника

Требиње - Удружење ликовних умјетника источне Херцеговине “Милорад Ћоровић” обиљежило је овог љета годишњом изложбом слика чланова удружења, организованом у Љубињу, Невесињу и Билећи, петогодишњицу успјешног рада.

Љубитељи умјетности били су у прилици да погледају четрдесетак слика, чији су аутори двадесетак најактивнијих чланова удружења.

- Традиционална годишња изложба чланова нашег удружења ранијих година била је уприличена на Тргу слободе у Требињу. Ове године одлучили смо да, с обзиром на то да славимо мали, али за нас значајан јубилеј, изложбу прикажемо у осталим мјестима наше регије - казала је Нина Лојовић-Милинић, предсједник удружења.

Она истиче да су изложбе наишле на добар пријем код посјетилаца и да их радује што ће радови наших умјетника ускоро бити представљени и у Берковићима.

У Требињу је јубилеј претходно обиљежен бројним ликовним радионицама.

Протеклих пет година удружење је, између осталог, организовало годишње изложбе радова чланова удружења, бројне колективне изложбе и ликовне радионице, између осталог, и за дјецу са посебним потребама, као и изложбу са Српским удружењем “Ћирилица” из Требиња.

Нина Лојовић-Милинић подсјећа и да је таленат наших умјетника успјешно представљен и на изложби у Стразбуру, која је организована поводом представљања културних вриједности Републике Српске, те да су суорганизатори и учесници међународне ликовне колоније “Коло” у Музеју Херцеговине.

Проблема у раду, наводи, готово да немају јер стварају као једна велика породица, а финансирају се путем разних пројеката за које аплицирају на разне адресе, као и средствима од чланарина.

- Потешкоћа буде једино у вези са транспортом и поставкама изложби. Не треба нам ни пуно новца, сналазимо се, не треба тражити превише. Изражавамо захвалност граду Требињу, Министарству просвјете и културе Републике Српске, као и Министарству цивилних послова БиХ на финансијској подршци за бројне пројекте. Истичемо добру сарадњу са Музејом Херцеговине, Културним центром Требиње, Галеријом “Бокић”, као и Удружењем “Културни центар Билећа”, али и са домаћим медијима који свесрдно прате наш рад. Велико хвала свима - рекла је предсједница УЛУИХ “Милорад Ћоровић”.

До краја године, истиче, планирана је ликовна радионица за чланове удружења, која би требало да буде организована с циљем промоције нашег културног и духовног насљеђа.

О удружењу

Удружење ликовних умјетника источне Херцеговине “Милорад Ћоровић” носи име првог декана требињске Академије ликовних умјетности, угледног професора Милорада Ћоровића. Удружење је основано у априлу 2013. године, а има тридесетак чланова из источне Херцеговине. Један од иницијатора оснивања удружења је академска сликарка Татјана Топаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана