Пеђа Бајовић у сусрет гостовању у Бањалуци: За комедију потребна публика која жели да се смије

Миланка Митрић
Пеђа Бајовић у сусрет гостовању у Бањалуци: За комедију потребна публика која жели да се смије

За град величине Бањалуке један овакав фестивал је неопходан најмање једном годишње, а добро вече стендап комедије је нешто што треба да се догоди најмање једном мјесечно, а, по мени, у клубу најмање и једном седмично.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” загребачки стендап комичар Пеђа Бајовић који ће вечерас отворити 2. Бањалука стендап фестивал у вијећници Банског двора Културног центра. Његов наступ почеће у 20 часова. Фестивал ће трајати до четвртка.

- Овакав и оволики град треба да има још више комичара овог жанра и не треба стати на Миркану и Дулету из екс-Сиротановића - додао је Бајовић.

ГЛАС: Мислите ли да нам недостаје смијеха и да у овом данашњем свијету често заборављамо да се смијемо?

БАЈОВИЋ: Не знам шта то значи кад има превише смијеха, нити када га је премало. Има га или нема. Јавља се спонтано, а комедија је оно када се смијех прави - намјерно. За комедију није довољан комичар, него је потребна и публика које жели да се смије. Црна комедија је као онај активни угаљ код пролива - боље прочисти!

Најлакше је сједити и кукати како је премало смијеха. Ево, дођите и смијте се!

ГЛАС: Да ли је тешко очувати константу када је ријеч о припремама садржаја за наступе?

БАЈОВИЋ: Ако се било шта доста ради, није тешко ни одржавати форму нити се побољшавати у томе. Треба избјећи рутину, а што је нешто у шта сам пар пута и сам био упао, али то су изазови који су дио ове професије. Ево једне фразе, али врло истините: “Што те не убије, чини те јачим”! Само треба радити, поготово ако волиш то што радиш.

ГЛАС: Колико је тешко насмијати људе?

БАЈОВИЋ: За оне који се желе смијати - није тешко. Оне који то не желе или су “препаметни” да би се смијали на нечије покушаје - њих је мало теже, али се може, а најтеже је оне које комедија - затекне! За комедију је потребно двоје - комичар и публика, ако су обје стране и расположиве и расположене - тада је најбоље.

ГЛАС: Какав програм сте припремили за бањалучку публику и шта можемо да очекујемо од Вашег наступа на отварању фестивала?

БАЈОВИЋ: Представа се зове “Рок трајања” и задња је из моје досадашње тематске трилогије. Врло кратак опис би био - ја кукам, а људи се смију! Почињем о стању ствари за човјека мојих година, па преко здравља, спорта, народних пословица и порнића. Ово ће уједно бити и задња изведба ове представе у Бањалуци, јер сам их све три недавно снимио и оне ће од сљедеће године бити доступне само на екрану.

ГЛАС: Имате ли можда неку занимљивост или догодовштину са неког гостовања коју бисте подијелили са нашим читаоцима?

БАЈОВИЋ: Недавно сам у Сарајеву добио праву потврду свог статуса у том граду. Ходам улицом, близу Башчаршије и преко пута ме дозове један њихов класични јалијаш: “Ало, ком'ћар! Насмије л' се понеко!?”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана