Падров-Тешановић: Мајка јесте и треба да буде стуб породице

Срна
Падров-Тешановић: Мајка јесте и треба да буде стуб породице

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Сва прошла времена била су појединим генерацијама тешка за одрастање, али мислим да никада као данас није било теже, због чега је неопходно да мајка буде стуб породице, наводи пјесник из Херцег Новог Соња Падров-Тешановић.

"Некада је за разлику међу генерацијма било потребно 10 до 20 година, а сада је довољна година или двије па се не може ухватити нит генерацијских разлика.

Колико год уплив модерне технологије у наше животе има позитивне стране, толико у себи носи и скривено, негативно, нешто што родитељи не могу да контролишу код своје дјеце те смо дошли у ситуацију да је породица, као основна ћелија друштва, потпуно урушена", појашњава она за Срну.

Соња Падров-Тешановић, учесник 21. Међународног фестивала поезије за дјецу и младе Источно Сарајево, сматра да је породица посљедња брана за негативан утицај на младе, и да је то мисија којој све више треба да будемо посвећени.

Мајка, истиче она, треба да је мајка - треба да буде и јесте стуб породице.

"Можда је ово моје размишљање архаично, али ја сам и даље поборник идеје да мајка треба да има улогу некога ко окупља породицу и брине о њеном опстанку", наводи Падров-Тешановић.

Она тврди да је институт ауторитета скрајнут у потпуности мада и та околност произилази из породице.

Према њеним ријечима, "срећне су породице у којима су и мајка и отац прикривени ауторитети, којима се обраћамо кад нам је мука и кад нам је добро, а још је љепше кад се тај ауторитет огледа и у нашим бакама и дједовима, теткама, ујацима, стричевима...".

"Наш највећи тениски ас Новак Ђоковић јесте и треба да буде идеалан примјер за младе људе, како се одрицањем и упорним радом таленат претвара у врхунски резултат, у ауторитет, чак и на свјетском нивоу. Лажне идоле наше омладине оличене у жестрадним умјетницимаж нећу ни да помињем", категорична је Падров-Тешановић.

Она сматра да су ти квази и псеудоидоли криви су што су данас дјеца на ивици пажње за озбиљне животне ствари и што су често веома незаинтересована за свијет око себе.

Због тога, сматра она, "другарски однос" родитеља према деци није исправан пут васпитања и одгоја.

Падров-Тешановић истиче да је у Херцег Новом организовала низ креативних радионица писања, чији је основни циљ очување језика и писма, уз кључно игнорисање страних ријечи, туђица, смс-скраћеница, жаргона итд, као посљедица прекомјерне употребе технологије.

То је од дјеце побудило велику пажњу - што радује и обећава.

"Наш језик којим говоримо је савршен, и, осим што је лијеп, он је и веома садржајан. Наравно, употребу те технологије не може нико забранити, али се неким активностима, од куће до школе, њен негативни утицај на младе може умањити и свести у реалне оквире.

Зар није боље да нам дијете сат-два проведе на пливању, на спорстком терену, у разговору са мајком, шетњи са оцем, него да не испушта мобилни телефон из руку и претражује ко зна какве садржаје, можда чак и непримјерене његовом узрасту", наводи пјесникиња.

Према њеним ријечима, модерна технологија узима данак и код одраслих људи, а камоли код дјеце, чији је мозак "табула раза".

Падров-Тешановић жали што је не само књижевност, него и култура у цјелини маргинализована у друштву, и што је све више ствар уског круга појединаца, а не институционалног и системског приступа.

"Некоме, изгледа, не одговара да памет исплива на површину. Култура је под великим утицајем политике и то није у реду", сматра Падров-Тешановић.

Истичући да је праунука солунског борца, она каже да, ако су на Крфу, у рату, излазиле новине и опстајала култура, а чувени пјесници опјевали своја и страдања својих сународника, зашто то не би било у фокусу нашег интересовања и данас, све са циљем да добро побиједи зло.

Соња Падров-Тешановић је пјесник за дјецу. Рођена је 1967.године.

Мајка је два сина, удата, живи и ради у Херцег Новом.

Како каже, већину пјесама посветила је својој дјеци и некој другој доброј дјеци.

Пише поезију и прозу само за дјецу.

Уз три самосталне књиге "Мама 00-24", "Тај се зачин љубав зове" и "Како да растем?" има и на десетине заједничких збирки и зборника поезије.

Редовно учествује на сајмовима књига, дјечијим фестивалима, фестивалима поезије, библиотекама, школама и сличним поетским манифестацијама.

Добитник је више књижевних награда, члан је Удружења књижевника за дјецу и младе Црне Горе, члан Института за дечију књижевност Београд, држављанин Песничке Републике, члан још неколико књижевних удружења земаља у окружењу и члан књижевних жирија.

Поезија јој је превођена на енглески и македонски језик, на њене пјесме писана је музика за дјечије музичке фестивале,а игрокази су сценски извођени.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана