Oвогодишњи "Kустендорф" 0д 22. до 25. јануара у онлајн формату

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 22. до 25. јануара у онлајн формату због здравствене ситуације у свијету.

Фестивал, чији је оснивач славни свјетски и српски режисер Емир Кустурица, неће бити одржан на Мећавнику као до сада, већ ће моћи да се прати искључиво путем дигиталне платформе, на веб-адреси "Кустендорф.онлајн" /кустендорф.онлине/.

Млади филмски ствараоци и великани свјетског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег фестивала, саопштено је из "Кустендорфа".

У оквиру Фестивала, као специјална посластица за све љубитеље филмске умјетности, биће приказани разговори оснивача Фестивала Емира Кустурице са свим учесницима "Кустендорфа" - са ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма "Савремене тенденције".

Такмичарски програм 14. Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф" састојаће се од 22 краткометражна филма домаћих и иностраних аутора.

За фестивалске награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се филмови младих режисера из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Сјеверне Македоније, Њемачке, Русије, Румуније, Данске, Ирана, Израела, Киргистана, Црне Горе, Узбекистана и Француске.

Међународни жири чине награђивана италијанска режисерка Аличе Рорвахер, глумац Мики Манојловић и сниматељ и дизајнер звука из Француске Бруно Таријер.

Награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На конкурс је пристигло 439 филмова.

Изабрани филмови одражавају поетичност и разноликост читаве продукције, а издвајају се по стилу и аутентичном погледу на свијету, наводи се у саопштењу.

Такмичарски програм 14. "Кустендорфа" чиниће 18 играних, два документарна и два анимирана краткометражна филма.

У "Савременим тенденцијама" биће приказан и добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала филм Андреја Кончаловског "Драги другови!", филм "Венди" режисера Бена Зејтлина, затим добитник награде филмских критичара на филмском фестивалу у Венецији филм "Госпођица Маркс" режисерке Сузане Никијарели и филм "Каменоломац" режисерског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано де Серио.

У оквиру програмске цјелине Ретроспектива великана биће приказане четири епизоде серије "Била једном једна земља" Емира Кустурице, програм посвећен америчкој глумици Феј Данавеј, као и посљедњи филм прослављеног режисера Ким Ки Дука "Растварање", који ће пратити разговор Кустурице са Динаром Жумагалијевом, која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

"Кустендорф" се одржава у организацији продукцијске куће "Раста интернешнел" и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Мећавник града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана