Отворене изложбе добитница признања Банског двора: Плакете подршка и подстицај младим умјетницима

М.М. Фото: Б. Брезо
Отворене изложбе добитница признања Банског двора: Плакете подршка и подстицај младим умјетницима

БАЊАЛУКА – Изложбе „Простори” Мирјане Прерадовић и „О Драганама” Драгане Грашар, отворене су вечерас у изложбеном салону бан Светислав Тиса Милосављевић, у Банском двору Културном центру.

Ове двије младе умјетнице добитнице су Плакета Банског двора за 2018/19, које  им  је вечерас свечано и уручио директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Ово признање додјељује се као вид подршке и промоције талентованих  младих умјетника Републике Српске, а добитници су студенти завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Захвална сам свима што су дошли у овако великом броју и желим да се захвалим Банском двору што нам је омогућио да излажемо и наравно хвала свим професорима графичког одсјека, посебно Ненаду Зељићу – рекла је Мирјана Прерадовић, која је поставком „Простори” обухватила призоре из свакодневице и простора којим је окружена.

Међу њеним графикама су радови „Соба”, „Подрум”, „4. спрат”, „Прозор у атељеу” и „Поглед на зграду”.

Млада умјетница Драгана Грашар, својим сликама на својствен начин ухватила је особе заједничког имена Драгана, у свакодневним призорима, у интиминим тренуцима и различитим расположењима.

- Заустављам вријеме у тренуцима у којима се жена, мајка, супруга, другарица или сестра шминка, и тако заустављајући тренутке истинске женске љепоте гледам у осјећања и мисли једне жене – навела је о својим радовима Грашарова, која је студирала у класи Борјане Мрђе.

Њени радови носе једноставне наслове, те су тако на платнима великих димензија изложени радови  „Драгани”, „Драганино” и „Са Драганом”.

- Резултат двогодишњег рада вечерас је пред нама. То је серија слика која се бави перцепцијом жене која је на сасвим други начин приказана, од онога на шта смо навикли у смислу жене као објекта. Њу је занимала друга страна, страна жене. Ово је један завидан опус и за двије године, стварно је сликарска изложба за сваку похвалу - казала је сликарка Борјана Мрђа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана