Отворена сезона у бањалучкој галерији “Вагон”: Важно је да умјетник почне да прича

Илијана Божић
Отворена сезона у бањалучкој галерији “Вагон”: Важно је да умјетник почне да прича

БАЊАЛУКА - Умјетници говоре кроз своја дјела, али они ријетко износе своје ставове и скоро да не говоре о свом животу и проблемима са којима се сусрећу, а који су реални и велики с обзиром на то да су умјетници на маргини друштва.

Ријечи су умјетнице Исидоре Бранковић, која је прошле године покренула галерију “Вагон” у Бањалуци, а која окупља младе умјетнике. Овај пут за “Глас Српске” је говорила о умјетничким разговорима који су у овој галерији почели у уторак навече када је разговор вођен са Николом Томићем. Наредног дана, у сриједу, у склопу овог програма говорила је Александра Кузмановић, а вечерас је у плану разговор са Огњеном Милошевићем, са Ирмом Беширевић у петак, те са Тајаном Дедић Старовић у понедјељак. Умјетничким разговорима отворена је сезона у галерији “Вагон”.

- Важно је да се мапирају проблеми са којим се сусрећу умјетници. Битно је да се глас умјетника чује. Настојаћемо да кроз умјетничке разговоре проговоримо о стваралаштву поменутих умјетника, али и о томе како изгледа њихов радни дан, живе ли од умјетности и како би изгледао њихов живот тренутно да живе од умјетности? Говорићемо о томе како долазе до идеја, те какав је пут од идеје до реализације и са каквим проблемима се сусрећу током тог процеса - објаснила је Бранковићева.

Нагласила је да је акценат разговора на продукцији, колико је код нас заступљена и које су њене могућности с циљем да мапирају проблеме како би могли да понуде конкретна рјешења.

- Фокусираћемо се на то како изгледа пут умјетника, јер имају много ступица. Већином сви они раде друге послове да би зарадили новац, да би могли да стварају умјетност. Онда испадне да је умјетност хоби, а то је проблематично с обзиром да Бањалука има Академију умјетности и да се школујемо да бисмо се бавили хобијем. То је велики проблем - истакла је Бранковићева.

Додала је да колекционарска свијест код нас не постоји, те да кроз умјетничке разговоре жели да причају о томе шта друштво може да уради да се она почне развијати.

- Погрешан је начин на који публика гледа умјетност. Ове године у “Вагону” ћемо радити на едукацији публике, јер желимо да ширимо публику савремене умјетности. Зато је важно да умјетник почне да прича, да би и људи могли да схвате умјетности, јер је заиста огроман међупростор између умјетника и публике - казала је она.

Испричала је да је недавно у “Вагону” објављен конкурс за умјетнике, те да ће у току ове године галерија примити три умјетника. Напоменула је да ће током јула у “Вагону” бити организоване кустоске радионице које ће водити кустоскиње из Београда.

- Препустићемо им галерију на мјесец, оне ће изабрати умјетника којег ће да продукују, да раде његову изложбу и након тога ће бити отворена изложба под менторством њих двије - објаснила је Бранковићева.

Нагласила је да је то битно, јер је по истраживању, које су недавно радили, примјетно да код нас скоро 90 одсто људи који заврше Академију умјетности никада не раде са кустосом.

- О односу кустоса и умјетника у “Вагону” ће говорити и кустоскиња Музеја савремене умјетности РС Исидора Бањац. Имаћемо и још један циклус умјетничких разговора - рекла је она.

Најавила је да ће “Вагон” ове године угостити умјетницу из Ротердама, те умјетнике из Сарајева и Београда.

- Слаћемо наше умјетнике на самосталне изложбе у Београд, а планирамо и да их шаљемо на размјене. Биће ту још групних изложби и гостовања - поручила је Бранковићева.

Прва изложба у “Вагону” ове године биће отворена 2. маја.

Веб шоп

Галерија “Вагон” покренула је и веб шоп на којем заинтересовани могу видјети и пазарити умјетничка дјела.

- На веб шопу доступни су многи радови умјетника, а могу се тим путем и наручити - објаснила је Бранковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана