Отворена Међународна умјетничка колонија “Плива”

Срна
Отворена Међународна умјетничка колонија “Плива”

БАЊАЛУКА - Обиљежавањем 10 година успјешног креативног дружења на изворима ријеке Пливе вечерас је у Шипову свечано отворена Међународна умјетничка колонија “Плива”, чији је циљ афирмација и развој ликовне умјетности у Републици Српској и стварање међународне колекције умјетничких дјела.

Отварању ове колоније у Јањским отокама присуствовала је помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић која је рекла Срни да је циљ Колоније унапређење културног садржаја, као и допринос развоју визуелне умјетности и њеног представљања ван граница Српске.

Ђаковићева је навела да је значајан допринос ове колоније развоју културног туризма на подручју Шипова, те да Колонија окупља еминентна имена из свијета умјетности из земље, региона и свијета, али и омогућава афирмацију младим ауторима.

“Један од циљева ресорног министарства у том смислу јесте афирмација домаћих младих талената у умјетности који би требало да стекну додатна знања и вјештине у сарадњи са колегама”, рекла је Ђаковићева и додала да је Колонија позната по свом мултимедијалном карактеру.

Организатори ове колоније су навели да је у овогодишњем сазиву 14 познатих умјетника из Србије и Српске који ће до 20. јула реализовати индивидуалне програме из области сликарства и вајарства.

Међународна умјетничка колонија “Плива” основана је 2011. године с циљем унапређења културних садржаја у Српској, стварања међународне колекције умјетничких дјела, интеграције наших простора у међународну културну сцену, упознавања и креативног дружења умјетника из различитих земаља свијета и ширења информација о нашој савременој умјетности и културној баштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана