Отворена изложба "Златне нити ћирилице"

Срна
Отворена изложба "Златне нити ћирилице"

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас отворена изложба "Златне нити ћирилице" коју чини више од 50 оригиналних радова у техници веза и златовеза, насталих према мотивима минијатура из старих српских књига.

Изложбу је отворила помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић, која је истакла да је ријеч о предивној изложби чије су теме азбука, ћирилица, српско писмо.

"Српски језик и ћирилица су темељ нашег националног идентитета и једна од кључних ствари за наш културолошки опстанак", рекла је Ђаковићева.

Изложба, коју је приредило удружење "Бео-етно визија" из Београда, отворена је поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и прославе дана Светог Саве.

На изложби се чуло и да ћирилица одражава душу српског народа, његово самосвојно духовно насљеђе, те да је аутентична култура веза, која се у српском народу развија и његује унутар средњовјековне дворске и црквене умјетности, инспирисала чланице "Бео-етно визије" из Београда да љепоту осликаних и калиграфисаних ћириличних слова из древних рукописаних књига пренесу на платно иглом и концем.

Аутор изложбе и предсједник "Бео-етно визије" Вера Авлијаш рекла је новинарима да публика на изложби може видјети управо "златне нити ћирилице", односно симболе и поруке у којима ће моћи да наслути како је свијет функционисао у средњем вијеку.

Авлијашева је заједно са својим колегиницама Оливером Јасиком, Наташом Цвејић и Весном Стојановић извезла радове приказане на изложби.

Удружење "Бео-етно визија", основано је крајем 2012. године, настоји да очува традиционални умјетнички вез и друге сродне занате, те да са овим обликом српског нематеријалног културног насљеђа упозна подједнако и домаћу и страну публику, али и да повеже ствараоце сличног сензибилитета у региону и свијету.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства просвјете и културе Српске, Секретаријата за вјере и Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Стручну кординацију овог излагачког пројекта потписује "Артис центар" из Београда чији је директор, историчар умјетности, Тамара Огњевић говорила на отварању.

Изложба ће бити отворена до 15. фебруара.

Отварању изложбе у просторијама Културног центра Бански двор присуствовали директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, као и личности из јавног, културног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана