Отворена изложба “Толстој и Достојевски у српској култури” у НУБРС: Открива залагање руских писаца за српска питања

Срна
Отворена изложба “Толстој и Достојевски у српској култури” у НУБРС: Открива залагање руских писаца за српска питања

БАЊАЛУКА - Изложба “Толстој и Достојевски у српској култури”, која открива готово непознате везе између славних руских писаца и српског народа, отворена је јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Поставка открива и залагање руских писаца за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату, а приредила ју је Библиотека града Београда. Чини је 15 плаката посвећених Достојевском и 15 плаката о Толстоју. Ове године навршава се и 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је изложбу и нагласила да српски и руски народ имају заједничку културу и одређена културна обиљежја.

- Српски и руски народ усмјерени су једни на друге, а дах руске књижевности захваљујући овој поставци осјетиће и посјетиоци НУБРС. Ресорно министарство увијек подржава изложбе, посебно када се величају два велика књижевника, како Толстој, тако и Достојевски, који су оставили траг у књижевности која се обрађивала и кроз образовне системе и шире - рекла је Тривићева.

Ауторка изложбе Наташа Булатовић, која је библиотекар у Библиотеци града Београда, испричала је да је циљ поставке да се прикаже како су Срби са простора бивше Југославије доживљавали ову двојицу писаца кроз критику, преводилачке радове, издаваштво, филмове и драмску умјетност.

Објаснила је да су ову изложбу 2011. године урадили за Дане српске културе у Москви и Санкт Петербургу.

Директорица Библиотеке града Београда Јасмина Нинков навела је да је сарадња те институције културе са Народном и универзитетском библиотеком Српске изванредна.

- Библиотеке су у вријеме пандемије вируса корона биле суочене са великим изазовима.  У септембру ове године биће одржан научни скуп “Библионет”, на којем ће бити разматрана ова тема и размијењена искуства међу библиотекарима - навела је Нинков.

Изложба ће бити отворена наредних 30 дана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана