Отворена изложба стрипа Српске

Срна
Foto: срна

ВИШЕГРАД- У Народној библиотеци "Иво Андрић" у Вишеграду данас је отворена четврта изложба радова стрип аутора окупљених око Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија".

Библиотекар Миљана Пецикоза рекла је да су на изложби приказани радови 23 различита аутора и изразила задовољство што су у великом броју овој изложби присуствовали ученици.

Она је напоменула да је Библиотека оформила кутак стрипа, са циљем да се привуку млади људи. "Сматрамо да се стрип не чита у том обиму као раније. Желим да позовем наше суграђане да поклоне стрипове који им нису неопходни како би проширили овај кутак", истакла је Пецикоза. Члан Удружења стрип аутора Републике Српске Предраг Иконић рекао је да је одрастао уз стрипове. "Због свих дешавања изгубули смо неколико генерација читалаца.

Тражећи истомишљенике у нашој Републици, одлучио сам да анимирам читаоце, а прије свега да младе заинтересујемо за стрип. У стрипу у већини прича присутна је борба добра и зла и битно је да дјецу научимо тим стварима", истакао је Иконић. Он је напоменуо да су у стрипу укључени многи елементи из других умјетности.

"Талични Том, Загор и Алан Форд и данас опстају као јунаци стрипова, а постоје и нови јунаци", навео је Иконић. Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" настало је 2011. године као плод љубави њених чланова према деветој умјетности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана