Отворена изложба слика Мире Маодуш "У част Пушкину"

Танјуг
Отворена изложба слика Мире Маодуш "У част Пушкину"

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је отворена изложба слика "У част Пушкину" аутора Мире Маодуш на којој су изложене слике великих формата које је посветила бардовима свјетског пјесништва - Пушкину, Јесењину, Рембоу, Бодлеру и Дучићу.

Маодушова је рекла новинарима да је ова изложба раније приређена у Београду и Паризу, те да ће послије Требиња бити представљена у Ливорну, гдје је некада имала атеље.

"Изложба ће у октобру бити представљена у Токију и Торонту, али и у Румунији. Жеља ми је да Јован Дучић уз Пушкина оде у свет. На изложби су представљене 24 слике", изјавила је Маодушова.

Изложбу је синоћ у Културном центру отворио представник Конзулата Србије у Требињу Мирослав Марковић који је рекао да је ово велики догађај за Србију и Републику Српску, наводећи да је источна Херцеговина постала дио свјетске културне мисије академске сликарке Мире Маодуш.

"Она је као велики родољуб желела да европској културној сцени представи великог песника Јована Дучића и да промовише ћирилицу у свету. Својим вишедеценијским уметничким стваралаштвом доказује да култура нема граница. Њен поклон Требињу је значајно културно наслеђе којим ће се град и цела регија поносити у свету", навео је Марковић.

Начелник градског Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић рекла је новинарима да је ауторка свјетско име, референтан умјетник и амбасадор културе Херцеговине, јер је Херцеговина извориште ћирилице.

"У Херцеговини се ћирилица најбоље показује као основа нашег живота, националности и духовности. Ово што се вечерас догађа у Требињу је слика наше цјеловитости са Србијом јер наша пријестоница је Београд, а Мира је наш амбасадор", навела је Скочајићева и додала да је Маодушова поклонила један број радова требињском матичном Музеју.

Мирела Пудар, директор Галерије 73 у Београду, једног од коорганизатора изложбе у Требињу, рекла је да свијет обиљежава умјетност Мире Маодуш од Париза преко Београда, Торонта, Италије и да се на тој културној мапи нашло и Требиње.

"Мира Маодуш жели да Дучића представи Европи. Свима је познато да је он волео Француску, да је био заљубљен у италијанску књижевност и уметност, али Европа мало зна о Дучићу као књижевнику", додала је Пударова.

Она је истакла да ауторка овом изложбом жели да докаже да умјетност не познаје границе, нити било какве политике, те да култура и умјетност познају само један језик.

Мира Маодуш је рођена у селу Медак код Госпића 1942. године. Њена мајка Софија Тесла је братаница Николе Тесле. Мира је студирала сликарство у Школи за примијењене умјетности у Франкфурту, гдје јој је један од професора био Јозеф Бојс, затим на академијама у Венецији и Паризу. Магистрирала је историју умјетности на Универзитету у Милану.

Скоро двије деценије у свом раду посвећена је ћирилици, коју у својим дјелима брижљиво представља широм свијета.

Музеји и галерије у Француској, Италији, Србији, БиХ, Канади и Јапану ће ову годину посветити самосталним изложбама Мире Маодуш, једне од најзначајнијих српских умјетница са завидном међународном умјетничком репутацијом како би прославили њен допринос историји савремене умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана