Отворена изложба “Пoсвета земљи Нижњеновгородској”

Срна
Отворена изложба “Пoсвета земљи Нижњеновгородској”

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Бањалуци изложбу слика и фотографија руских умјетника Максима Приданова и Наталије Панкове под називом “Посвета земљи Нижњеновгородској”.

Изложба је отворена у просторијама Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у оквиру манифестације “Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској”.

Тривићева је навела да ће грађани Српске у оквиру ове манифестације имати прилику да богату културу ове руске области доживе на другачији, приснији начин.

“Већ смо имали част да у оквиру сарадње Републике Српске и Санкт Петербурга угостимо важне институције културе и бројне умјетнике који су нам пренијели дах умјетности Руске Федерације. Прошле године су наши умјетници, узвратном посјетом, у Санкт Петербургу представили културу Српске и савремени израз у нашој умјетности”, рекла је Тривићева.

Она је нагласила да се оваквом сарадњом и размјеном унапређују везе двије културе и везе српског и руског народа, граде се нераскидиви мостови пријатељства и отварају врата ствараоцима и умјетницима у области културе да представе своје потенцијале и искажу достигнућа у изразу савременог стваралаштва.

“Представљање Нижњег Новгорода у Републици Српској сматрам одличним, од наступа нижњеновгородског Губернијског оркестра до ове изложбе и вјерујем да ће публика уживати у овој поставци”, додала је Тривићева.

Она је увјерена да је ово наставак изузетно плодоносне сарадње и богате размјене умјетничких садржаја Републике Српске и оног што настаје на тлу велике ризнице умјетности - Руске Федерације.

Максим Приданов рекао је да су изложене слике настале у протеклих 10 година и да представљају пресјек његовог рада из тог периода, додајући да је на сликама представио најпознатија мјеста, те цркве и манастире Нижњег Новгорода.

Наталија Панкова навела је да су овом изложбом и колоритом на изложеним експонатима жељели да покажу како топли и емотивни људи живе у тој руској области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана