Отворена изложба “Меша Селимовић: Избор докумената”

Срна
Отворена изложба “Меша Селимовић: Избор докумената”

ВИШЕГРАД - У оквиру Видовданских свечности” у Андрићграду је вечерас је отворена изложба “Меша Селимовић: избор докумената”, као и изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић.

Руководилац Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Перишић, који је и званично отворио изложбу “Меша Селимовић: избор докумената”, рекао је да се на паноима налазе докуменати из Селимовићевог живота.

Он је захвалио људима који су, како је истакао, урадили велики посао док су прикупили сва документа.

“Надам се да ћемо и убудуће имати прилику да приређујемо овакве изложбе. Одјељење за историју Андрићевог института је објавило и историјске свеске посвећене откривању споменика Меше Селимовића”, истакао је Перишић.

Аутори изложбе су Јелица Рељић, Александар Марковић и Никола Аџић.

У Галерији “Петар Лубарда” у Андрићевом институту вечерас је отворена и изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из збирке Центра за културу “Вук Караџић” из Лознице.

Изложбу је свечано отворио академик Матија Бећковић, који је у обраћању рекао да се на Видовдан дешавају само чуда.

“Открили смо споменик Меши Селимовићу и отворили изложбу Мићи Поповићу. Они су били пријатељи, и моји и један с другим, а ја сам имао част да 1989. године отворим и изложбу Миће Поповића у Лозници. Исте слике које су и данас у Андрићграду”, истакао је Бећковић.

Изложби су присуствовали и Снежана Нешковић Симић, Марина Цветановић и Емир Кустурица.

Марина Цветановић, која је кустос у сталној поставци Поповићевих слика, рекла је да се Поповић враћао свом завичају и на најбољи начин свом граду поклонио легат.

“Он је овим легатом направио своју ретроспективу која више нигдје и не постоји.
Његових дјела има свугдје по свијету, али његова дјела су од најранијих фаза смјештена у нашем граду”, рекла је она.

У оквиру “Видовданских свечаности” данас је у Андрићграду, на Тргу Николе Тесле, откривен споменик Меши Селимовићу, а одржан је и округли сто “Европа и Русија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана