Отворена изложба "Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године"

Срна
Foto: Срна

НОВИ САД,- У Новом Саду данас је отворена мултимедијална изложба "Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године", аутора Тање Тулековић, директора Спомен подручја Доња Градина, и Дејана Мотла, вишег кустоса тог музеја.

Мотл је рекао да бројне контроверзе прате број страдалих у јасеновачком логору смрти, који је по његовим ријечима, био најбруталнији концентрациони логор у поробљеној Европи за вријеме Другог свјетског рата.

"У Југославији се број страдалих у Јасеновцу заокруживао на 700.000 али формирањем нове хрватске државе Републике Хрватске, ствари око тог броја попримају и неке сасвим нове, неочекивано циничне димензије. Тако, званична комисија Хрватске, коју је формирао Сабор каже да је у Јасеновцу умрло, а не побијено 3.000 људи! Несхватљив цинизам садашње хрватске државе. Истина, резултати те комисије коју зову и Вукојевићева, никад нису званично верификовани", рекао је Мотл у изјави за Срну прије отварања изложбе.

Он је додао да је према неким историјским истраживањима у Јасеновцу на најсуровији начин побијено више од милион недужних људи, претежно Срба, Јевреја и Рома.

"Да би се контроверзе разријешиле и утврдила стварана истина о броју страдалих у јасеновачком логору смрти неопходно је вријеме. Јевреји више од 50 година истражујују темељито злочине над њима почињене у Другом свјетском рату и још раде на томе", рекао је Мотл.

Истовремено, Тулековићева је рекла да је убијеђена да ће изложба допринијети да злочини које је Независна Држава Хрватска (НДХ)  починила над недужним људима у логору Јасеновац никад не буду заборављени.

"Од премијерног отварања изложбе у Дому Војске у Београду, остварена је велика интеракција са њеним посјетиоцима. Посјетиоци изложбе већ сад нам достављају податке о својим страдалим прецима у Јасеновцу. То је изузетно важно да кренемо даље у истраживањима злочина у том логору. Веома важну улогу о страдању у Јасеновцу одиграо је и први играни филм на ту тему Дара из Јасеновца", оцијенила је она.

Према њеним ријечима, у датуму отварања изложбе у Новом Саду има пуно симболике, јер је 22. априла прије 76 година био пробој посљедње групе јасеновачких логораша.

"Ми смо реализацију послова око ове изложбе, започели прошле године. Циљ је да је види што већи број људи у Србији послије чега ће се вратити у Републику Српску. Овом изложбом причамо причу о оснивању НДХ-а, потом о свему оном што је претходило оснивању концентрационог логора Јасеновац, о страдању дјеце, Срба, Јевреја и Рома, као и о највећем стратишту у Доњој Градини", рекла је Тулековићева.

На церемонији отварања изложбе, Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, позвао је Новосађане да у што већем броју посјете изложбу и увјере се о стравичним размјерама страдања недужних људи у логору Јасеновац.

Изложбу је отворио Никола Бањац, генерални секретар Скупштине АП Војводине.

Изложба с 19 паноа и више десетина фотографија, као и докумената везаним за логор Јасеновац постављена је у Историјском архиву града Новог Сада, а трајаће до 22. маја, ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана