Отворена изложба фотографија “Шамац кроз вријеме”

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- Изложба фотографија “Шамац кроз вријеме”, коју је организовао Центар за културу, отворена је данас, поводом Дана општине, у овом граду чије име се први пут помиње још 1463. године.

На градском тргу изложено је 40 фотографија на којима су представљени значајни догађаји као што је изградња пруге Шамац-Сарајево и штафете које су овуда проношене, а у Галерији је постављено још 18 слика на којима су значајне личности међу којим је и Милица Бабић, рођена Шамчанка, која је била први школовани костимограф у Народном позоришту у Београду и супруга нобеловца Иве Андрића.

Међу знаменитим личостима су и Предраг Тасовац, отац Ивана Тасовца, диригента Београдске филхармоније и бившег министра културе и информисања Србије, те оперски пјевач Светозар Писаревић.

“У кући трговца Тоше Ставрића, саграђеној 1928. године, која је поклоњена Српској православној цркви и обновљена организовали смо Галерију, гдје смо представили значајне личности Шамца у области умјетности, културе, науке”, навела директор Центра за културу Миланка Благојевић.

Благојевићева је најавила да и у будућности Центар за културу Шамац намјерава да у овој галерији организује изложбе.

Историчар Маја Видовић подсјетила је да се Шамац први пут помиње 1463. године, те да развој доживљава у другој половини 19. вијека.

“Од 1878. године град добија значајне установе - пошту, телеграф, прву основну школу, те прву банку 1902. године. У прошлости, град је био значајан трговачки центар и доживио је процват, био познат у сусједним државама, а развојем жељезничке пруге 1947. године повезао је бројне градове”, навела је Видовићева.

Изложба ће бити отворена седам дана. Дан општине Шамац обиљежава се 15. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана