Отворена изложба факсимилног издања Мирослављевог јеванђеља

Срна
Отворена изложба факсимилног издања Мирослављевог јеванђеља

БАЊАЛУКА - У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је отворена изложба “Мирослављево јеванђеље”, факсимилно издање најстарије сачуване српске књиге писане ћирилицом.

Изложбу је организовало Удружење “Суверени војни Витешки ред Чувари копља Светог Георгија”, а старјешина удружења у Бањалуци Горан Мећава рекао је да је љепота овог факсимила у томе што је данас веома тешко доћи до оригиналне књиге.

“Оригинал се чува у Београду и само једанпут годишње изађе у јавност и то на отприлике десет дана, а значј овог факсимила је што људи имају прилику да му приђу, прелистају, те виде све илуминације које су рађене у њему”, рекао је Мећава.

Он је истакао значај Мирослављевог јеванђеља, чија је историја дубока и компликована.

“Мирослав је био жупан Захумља и јеванђеље је радио за себе, али га је поклонио Светом Сави, који је кренуо на Хиландар, те је јеванђеље провело 700 година у Хиландару”, навео је Мећава.

Он је рекао да ће изложба у Бањалуци бити отворена мјесец дана, те да је то значајна прилика за грађане да виде како изгледа Мирослављево јеванђеље.

“Овај факсимил који смо изложили тренутно је један од најквалитетније урађених у свијету и откупиле су га бројне библиотеке универзитета из земаља широм свијета”, рекао је Мећава.

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски ћирилички рукопис, писано је у посљедњој четвртини 12. вијека за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Симеона Немање, а од настанка је имало статус српске реликвије.

По љепоти, разноврсности и величини ликовних украса, раскошној позлати, организацији текста, па и самом формату, Мирослављево јеванђеље заузима јединствено мјесто међу сачуваним православним јеванђелистарима.

Мирослављево јеванђеље је 2005. године уврштено у Унесков регистар свјетске документарне баштине под називом “Памћење свијета” међу 120 највреднијих сачуваних покретних добара у историји.

Прво фототипско издање одштампано је у 300 примјерака о трошку краља Александра Обреновића, 1896. године у Бечу. Приредио га је Љубомир Стојановић.

Друго фототипско издање Мирослављевог јеванђеља одштампано је у 299 примјерака у Јужноафричкој Републици 1998. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана