Отворена изложба Архива Косова и Метохије, прва након 1999. године

Срна
Отворена изложба Архива Косова и Метохије, прва након 1999. године

ГРАЧАНИЦА - Прва изложба Архива Косова и Метохије послије 1999. године отворена је вечерас под називом “Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама” у Дому културе у Грачаници.

“Ово је прва послератна изложба која се састоји од 56 различитих фотографија из периода од 1878. до 1989.године, коју организује Архив Косова и Метохије”, рекао је директор Архива Марко Марковић, иначе једини запослени у овој институцији.

Илустровани материјал прикупљен је у Државном архиву Србије, Архиву Југославије, Историјском музеју Србије, Народном и Етнографском музеју у Београду, Народној библиотеци Србије, а највећи дио изложених фотографија Архиву је привремено уступио колекционар Александар Чолић рођен у Приштини.

Директор Архива Краљева Весна Милојевић рекла је отварајући изложбу да она представља историјски капитал.

“Архивска грађа и документа су нешто што се не може мењати, нешто што није подложно политичким ревизијама наше националне историје”, навела је Милојевићева, истичући да су прва брана такве ревизије историјски архиви и грађа која се у њима чува.

Архив Косова и Метохије с циљем очувања историјске и културне баштине на Косову и Метохији покренуо је низ других активности које подразумијевају прикупљање, чување и систематизацију грађе са подручја ове српске покрајине.

Крајем прошле године Архив је покренуо издавачку дјелатност објављјући књигу “Моје службовање у Старој Србији у време последњих година турске владавине”.

Отварању изложбе, која ће трајати наредних 10 дана, присуствовало је тридесетак мјештана.

Покровитељи изложбе су Министарство културе Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и град Приштина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана