Отворена годишња изложба Академије умјетности

Срна
Отворена годишња изложба Академије умјетности

БАЊАЛУКА - У Бањалуцу је вечерас отворена годишња изложба Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, која обухвата радове 105 студената, а најбољи су награђени.

Изложбу је отворио проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић, који је рекао "да ће изложбени радови остати у ходницима и красити неке од институција".

"У наредном периоду сви ћемо много пута проћи крај њих и дивити се оним што су наши студенти стекли образовањем на Универзитету. Овај вид изражавања за разлику можда од неких других научних области је нешто што смо визуелно у стању да видимо како они напредују", истакао је Кесић.

Душан Ковачевић, студент четврте године сликарства који је добио награду Банског двора, рекао је новинарима да су на изложби представљени радови уље на платну који су настали на четвртој години сликарства.

"Бавио сам се тематиком радника заната који изумиру који су ријетки и које ми не примјећујемо. Кроз слике сам желио да им дам значај", истакао је Ковачевић.

Изложбена поставка обухвата радове из области цртежа, сликарства, графике, интермедијалне умјетности, графичког дизајна, методике ликовне културе и фотографије.

Академија је ове године наградила ауторе најбољих радова, а традиционално се додјељују награде за цртеж, сликарство, интермедијалну умјетност, графику, графички дизајн "Горан В. Јанковић" и фотографију.

Из Универзитета у Бањалуци раније је саопштено да је Годишња изложба важан догађај јер повезује кровне институције Републике Српске са Академијом умјетности, будући да сви водећи музеји, галерије и културни центри формирају сопствене комисије које додјељују награде за најбоље ауторске радове студентима из наведених области.

Изложба се може погледати до 1. октобра у згради Академије умјетности и Ректората, у објекту иза зграде Академије умјетности, у просторијама Академије умјетности преко пута Филолошког факултета и на Филозофском факултету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана