Отворен Трећи регионални фестивал књижевности “Императив": Kњижевност насушна потреба у чудним временима

Миланка Митрић
Отворен Трећи регионални фестивал књижевности “Императив": Kњижевност насушна потреба у чудним временима

БАЊАЛУКА - Након вишемјесечне паузе због пандемије вируса корона, поновног почетка рада свих установа културе, након изложбе и концерта, Бански двор, уз све мјере превенције, своја врата отворио је и љубитељима писане ријечи.

Фестивал књижевности "Императив" који, по трећи пут, организује Удружење за промоцију и популаризацију књижевности "Императив" отворен је у просторијама ове установе, а у наредних неколико дана сви посјетиоци ће имати прилику да се упознају са домаћим књижевницима, али и да на сајму пазаре издања регионалних издавачких кућа.

Упркос свему, уз ограничен рад, и смањен број посјетилаца на 50, у оквиру љетне сезоне Банског двора "50 по 50" ова књижевна смотра права је свјежина за ова неизвјесна времена и ведрији помак ка љепшим тренуцима свакодневице.

Првог фестивалског дана промовисано је реиздање, тј. пето издање књиге "Бањалука у путописима, записима и легендама" аутора Мате Џаје, отворена изложба "Сто књига о Бањалуци" и одржан програм  посвећен раду књижевника Бекима Сејрановића.

Директорица Удружења "Императив" Санела Бабић казала је да је један од пресудних фактора за одржавање фестивала велико интересовање публике за све програмске садржаје које су до сада организовали.

- Схватили смо да су нам културни садржаји  сада јако потребни. Желим да вам захвалим што сте нас и у овом чудном времену подржали да организујемо једну овакву манифестацију, а вјерујте да није било лако - казала је Бабићева и додала да је захвална што је "Императив" ове године препознат као пројекат од значаја за Бањалуку, на конкурсу града за суфинансирање пројеката из културе.

У реализацији изложбе и представљања књиге о Бањалуци, сарађивали су са Антикваријатом "Рамајана".

- Ова књига је поглед на љепоту и историју Бањалуке и Крајине, те њених становника кроз очи великих француских, руских, енглеских, њемачких, турских и наших путника и путописаца. У књизи се кроз разне околности помињу и бањалучки великани попут Петра Кочића, Васе Пелагића, Ивана Фране Јукића и многи други - рекао је власник "Рамајане" Мирослав Гојковић.

Присутнима се на отварању обратио и замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, који је истакао да "Императив" нуди неопходан садржај за културну сцену града, и да шаље важне поруке.

- То се може очекивати искључиво од културних радника да шаљу оне велике поруке онда када је најтеже, а они нам говоре да живот не смије да стане, да морамо да наставимо да радимо и стварамо - објаснио је Амиџић.

"There is a light that never goes out" назив је вечери посвећене Бекиму Сејрановићу, који је био један од оснивача Удружења "Императив" и умјетнички директор овог фестивала. О његовом раду говорили су новинар и књижевни критичар Ђорђе Крајишник и директор издавачке куће " Booka " из Београда Иван Бевц. Након разговора приказан је снима на којем Сејрановић чита једну од посљедњих прича " Miss misery на отоку Суску".

- Беким је био много тога за мене, драг пријатељ, аутор којег смо ми успешно објављивали, неко ко наставља да живи кроз књиге које је објавио и драго ми је што се у овој јако тужној ситуацији, када он више није са нама, ствара једна нова генерација Бекимових читалаца који га откривају. Он је за живота добио култни статус, тако ће и остати - казао је Бевц.

Фестивал ће трајати до недјеље навече, а публика ће имати прилику да се упозна са регионалним ауторима у оквиру програма "Поезију ће сви читати", "Ноте и слова" и "Разговор са писцем".

Сајамски дио фестивала отворен је сваког дана од 10 до 20 часова.

ПРОГРАМ ЗА ЧЕТВРТАК

18 часова – "Поезију ће сви читати" – Звонко Карановић и Татјана Бијелић

19.15 часова – "Разговор са писцем" – Лука Трипковић, аутор романа "Црна књига". С аутором и издавачем његовог романа Иваном Бевцом разговараће Стево Грабовац

21 час – "Ноте и слова" – Магдалена Блажевић, модератор Милан Ракуљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана