Отворен Плато Раше Попова

Г.С.
Отворен Плато Раше Попова

Београд - Улица 27. марта од данас је богатија за један плато и једну скулптуру.

ТВ Прва присуствовала је отварању платоа који носи назив по легендарном пјеснику Раши Попову.

Управо у овом крају је Раша Попов провео већину свог живота и то јесте разлог због чега је овдје добио свој плато и скулптуру.

“Морам да кажем да је плато урађен на иницијативу грађана, становника околних објеката. Овде је, као што се сви вероватно и сећају, било доста неугледно, са неугледним киосцима. Грађани су иницирали да се ти киосци поруше и изгради неки нови јавни простор, што смо ми и урадили”, рекао је за ТВ Прва главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Како каже, добили су касније идеју, кад већ раде тако нешто, да се одуже Раши Попову који је овдје становао, тако да су цио плато и назвали по њему.

“Поред нас се налази и скулптура коју је израдио вајар Борис Дехељан”, навео је Стојчић.

Скулптура није класичног, већ баш специфичног изгледа.

“Она је махом од матица коју је Борис буквално једну по једну изварио, остало је од лима и делова арматуре, тако да јесте неки потпуно другачији приступ у историји уметности, па чак и наше, некадашње југословенске. Можемо да кажемо да је потпуно аутентичан стил и карактер Раше Попова, за који се комшије слажу да је потпуно погођен, тако да смо сви задовољни”, навео је Стојчић.

На питање како је дошло до тога да плато буде овако шарен, Стојчић каже да је било пуно предлога идејних ријешења, а да је ово нешто што се учинило као најбољи предлог управо би се карактер овог простора промјенио, у смислу да посвијетли овај простор, да га и грађани другачије доживе и да у некој мјери има везе и са оним што је Раша Попов радио, пошто су ово ведрије боје које асоцирају на дјецу и њихову забаву.

На платоу површине око 2.700 квадрата је нови, отворен простор, са доста травнате површине, 30 нових стабала, жардињерама и 27 клупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана