Отворен Међународни фестивал анимираног филма у Бањалуци и Требињу

Миланка Митрић
Отворен Међународни фестивал анимираног филма у Бањалуци и Требињу

БАЊАЛУКА -  Међународни фестивал анимираног филма "Бањалука 2019", 12. по реду, отворен је у бањалучком "Синеплексу Палас" и Културном центру у Требињу.

Публика ће ове године, као и раније, моћи да погледа најбоља изабрана кинематографска остварења из области анимације.

Први пут откад Фестивал постоји свечаног отварања није било, а организатори су се на овакав потез одлучили како би упозорили на то да се традиционалне филмске манифестације у Републици Српској не могу одржавати минималним финансијским средствима.

Директор Фестивала Горан Дујаковић рекао је да се кроз овај Фестивал рефлектује цјелокупна ситуација у култури Републике Српске.

- Са 13.000, колико нам је дало Министарство просвјете и културе РС, немогуће је направити један овакав фестивал. У ситуацији смо када из године у годину добијамо све више филмова на конкурс, а све мање новца за организацију - истакао је Дујаковић.

Жири овогодишњег фестивала чине Бајко Хромалић из Хрватске, Саша Ракезић Зограф из Србије и Тања Шљивар из Босне и Херцеговине, а на конкурс овогодишње смотре пристигло је 540 анимираних филмова из 51 државе, а селекциона комисија је у такмичарске програме уврстила 17 филмова у дјечији такмичарски програм, те 42 остварења у програм панорама.

Осим такмичарског програма, викенд ће бити посвећен и првој анимираној серији на простору Југославије "Инспектор Маска", ретроспективи филмова Јуринка Рајича и промоцији стрип албума "Охрабрења" Александра Зографа, те за програм посвећен португалској анимацији и европским анимираним филмовима.

Улаз на све пројекције у "Синеплексу Палас" и Културном центру Требиње је бесплатан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана