Отворен јубиларни 15. Beldocs фестивал

Танјуг
Отворен јубиларни 15. Beldocs фестивал

БЕОГРАД - Свечаном церемонијом у Дому омладине Београда отворен је 15. Међународни фестивал документарног филма Beldocs 2022, а од вечерас па до 18. маја, током осам фестивалских дана, публика Beldocsа имаће прилику да премијерно у Србији одгледа више од 100 документарних филмова распоређених у 12 програмских цјелина.

Фестивал је отворио филм ''''Музеј револуције'''' Срђана Кече, настао у копродукцији са Хрватском и Чешком Републиком, који је дио селекције Српског такмичарског програма.

Уз Кечу, аутора филма посвећеног никада завршеном пројекту из 1961. године који је предвиђао изградњу великог музеја у Београду у славу револуције народа Југославије, добродошлицу посјетиоцима овогодишњег Beldocsа пожељели су награђивани аутори са претходних издања фестивала: Иван Мандић, Марта Попивода, Иван Марковић, Вања Ковачевић, Душан Чавић, Душан Шапоња, Драган Николић, Младен Ковачевић и Марија Стојнић.

„Већ 15 година постојимо и растемо као фестивал и као организација и 15 година смо посвећени храбрим, аутентичним и креативним филмовима, филмовима који не остављају никога равнодушним, који подстичу на промишлљање света и који зближавају људе“, рекла је том приликом директорка фестивала Beldocs Мара Прохаска Марковић.

Прошле године Beldocs је у сарадњи са фестивалом Доцудаyс из Кијева организовао програм фокуса на савремени украјински документарни филм.

''''Ове године је у плану било да ми идемо у Кијев, али нажалост догодила се инвазија на Украјину“, рекао је уметнички директор фестивала Марко Грба Синг и додао да би желео да поручи "да мислимо на наше пријатеље у Кијеву, као и на читав украјински народ који пролази кроз страхоте разарања".

Игор Станојевић, селектор фестивала поздравио је публику и рекао да му је прије свега драго што их види вечерас.

"У Београду често чујете разговоре о томе који је најбољи фестивал и на којем фестивалу се приказују најбољи филмови. Али, чак и за мене као селектора је једна ствар још битнија, а то сте сви ви и сви ми овде заједно, јер Beldocs може и треба да буде место на којем можемо заједно да маштамо и заједно да стварамо. А, да! Имамо и најбоље филмове", рекао је он.

Beldocs 2022 представља пресјек савременог документарног филма на свјетском нивоу стога програм и ове године окупља остварења аутора награђиваних на међународним фестивалима окупљених око заједничке вредности - да аутентичним виђењем свијета утичу на свијет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана