Оштра ријеч у част Петру Кочићу

И. Б. - Д. В.
Оштра ријеч у част Петру Кочићу

Бањалука - Љубитељи сатире имали су прилику да у парку “Петар Кочић” у четвртак навече уживају у афоризмима и сатири бањалучких аутора.

 У оквиру програма 54. Кочићевог збора запажен наступ имало је шест домаћих сатиричара и афористичара. У славу и част Петру Кочићу говорили су  Миладин Берић, Гојко Мандић, Дарко Самарџић, Василије Каран, Драгана Пашић и Живко Вујић.

Бањалучки сатиричар Живко Вујић је казао да је ово посебно вече одржано на задовољство многих сатиричара и хумориста.

- Кочић је био сатиричар чија се ријеч далеко чула у то вријеме. Нажалост, лоше особине тога доба трају и дан-данас, тако да и данашњи сатиричари имају материјала за писање - рекао је Вујић.

Нагласио је да се некада због сатире ишло у затвор, али да то није више тако као у Кочићево вријеме.

- Они на које се афористички и сатирични текстови односе не слушају их и не читају. А ако случајно и чују, онда сматрају да се то не односи на њих. Олако прелазе преко тога, па ми немамо неприлика као што их је Кочић имао у своје вријеме, када се одговарало за оштру ријеч - истакао је Вујић.

Он је додао и то да се некадашња организација “Кочићевог збора” не може поредити са садашњом, јер је сада много боље.

- Једина замјерка је што се збор претвара у нешто комерцијално, што није добро. Међутим, важно је да се овим манифестацијама чува сјећање на нашег великог писца и што људи у све већем броју посјећују збор - истакао је Вујић.

У оквиру поменуте манифестације, у Београду је одржано књижевно вече Удружења књижевника Србије, а у парку “Петар Кочић” је требало да буде одржано и вече драме, на којем су учествовали глумци Дјечијег позоришта РС и Народног позоришта РС. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана