Осам вијекова аутокефалности СПЦ - важан јубилеј у историји Срба

Срна
Осам вијекова аутокефалности СПЦ - важан јубилеј у историји Срба

ПРИЈЕДОР - У историји српског народа не постоји важнији јубилеј од 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/, рекао је вечерас у Приједору професор историје и члан Удруржења за очување традиције Приједор Дејан Карлица.

"Број 800 величину овог јубилеја диже на ниво већи од националног, јер мало је и народа и држава чије историјско трајање досеже и до половине броја година колико ми ове године прослављамо само аутокефалности наше мајке Цркве, али не и њено укупно постојање", рекао је Карлица на свечаној академији у сали Позоришта Приједор поводом великог јубилеја - осам вијекова самосталности СПЦ.

Он је навео да не постоји народ у Европи који је опстао, а да није прихватио хришћанство, те да је српски народ из тог егзистенцијалног избора направио искорак ка православљу које је једина религија која у својој историји нема прозелитизма - маније обраћања у неку вјеру припадника друге вјере, нема девијација као што су крсташки ратови, инквизиција, џихад или друга потирања човјека због вјере његове.

"Ипак, гдје је човјек ту има и гријеха. Њега није лишено ни православље и оно је кроз историју злоупотребљавано од људи који располажу силом и кроз религију желе да остваре приземне политичке циљеве", истакао је Карлица.

Он је нагласио значај Цркве за опстанак у тешким временим турске власти када другог облика саборности није ни било, па и касније.

"Онда је дошло вријеме геноцида, а затим и обезбожавања нашег и настојања да омрзнемо исту и једину институцију која нас је вијековима чувала од нестанка и властите пропасти", додао је Карлица.

Доктор теолошких наука Ратко Хрваћанин рекао је да живот савременог човјека карактерише и производња заборава, конструисање памћења и измишљање прошлости и да будућност српског народа зависи и од тога какав је однос савремених Срба према Цркви.

"Превасходни мотив стицања аутокефалности Цркве јесте да знатно олакша мисију ваљане и трајне евангелизације. Стицањем аутокефалије, СПЦ се није изоловала од осталих цркава. Свети Сава је био човјек дијалога, а не монолога", навео је Хрваћанин у својој бесједи.

Према његовим ријечима, СПЦ је једина институција која је очувала православно хришћанско биће, национални идентитет, културу и језик своје пастве.

"Свети Сава подједнако је утемељио Цркву и државу знајући да исти народ чини и једно и друго. Наш задатак је да довршавамо изградњу државе и Цркве, а не да их рушимо, у ово вријеме прогона не толико хришћана колико хришћанског из свакодневног живота", поручио је Хрваћанин.

Свечану академију организовали су Удружење за очување традиције Приједор и приједорска Црквена општина.

У програму су учествовали Хор свештеника Епархије бањалучке, солиста Марија Нарић, Дјечији хор "Вилењак" и мушка пјевачка група Удружења за очување традиције, а Завјештање Стефана Немање о језику казивала је глумица Позоришта Приједор Мирела Предојевић.

У оквиру обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ, Удружење за очување традиције сутра у Приједору организује и предавање професора са Филозофског факултета у Бањалуци Аранђела Смиљанића о теми "Хришћанство и аутокефалност кроз призму историјских извора".

Предавање ће бити одржано у сали Завода за изградњу града Приједора у 20.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана