Осам деценија културе и духовности

Александра Рајковић
Осам деценија културе и духовности

БAЊAЛУКA - Историјска изложба "Врбаска бановина 1929-1941", која је отворена у петак увече у Музеју Републике Српске, централни је догађај обиљежавања 80 година постојања овог музеја.

Aутори изложбе су виши кустос историчар у Музеју РС Јанко Врачар и музејски савјетник Милица Радојчић.

Изложбу је свечано отворио члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, који је покровитељ обиљежавања 80 година Музеја Републике Српске.

Он је подсјетио да су Музеј Врбаске бановине и Народно позориште Врбаске бановине, које је основао први бан Светислав Милосављевић, дали највећи подстицај културном развоју Бањалуке.

- Не обиљежавамо само 80 година Музеја РС, него и 80 година од када се Бањалука организовано развија у области културе и оно што имамо данас је дио те традиције и духовности коју не смијемо да заборавимо - рекао је Радмановић и истакао да ова изложба представља спој умјетности и културно-историјског насљеђа.

- Бањалука је прије 81 годину први пут постала главни град тадашње Врбаске бановине, а данас је главни град Републике Српске која крупним корацима корача ка развијеној европској регији - нагласио је Радмановић.

Отварању изложбе "Врбаска бановина 1929-1941" присуствовали су и предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић, министар просвјете и културе Републике Српске Aнтон Касиповић, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић, представници Министарства културе Србије, потомци бана Милосављевића, син Петар и праунук Aлександар Милосављевић, као и син посљедњег бана, Тодора Лазаревића, професор Предраг Гуго Лазаревић.

Министар Касиповић је нагласио да 80 година постојања Музеја РС показује да Република Српска заиста припада Европи.

Петар Милосављевић, син бана Тисе Милосављевића, присјетио се свог одрастања у Врбаској бановини уз ријечи да је поносан што је био тог времена стварања културне сцене у Бањалуци.

Музеј РС основан је 26. септембра 1930. године као Музеј тадашње Врбаске бановине, а нова поставка омогућује посјетиоцима да виде како су некада изгледали Бањалука и Врбаска бановина.

- Златно вријеме које је иза нас окупило нас је да прославимо 80 година постојања Музеја у Бањалуци и жељи да култура буде дијалог и оно што спаја времена - рекла је директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић.

Културна политика

Дио изложбе "Врбаска бановина" посвећена је културној политици у том периоду у Бањалуци. Културни живот у Врбаској бановини био је концентрисан око "Просвјете", Српске читаонице, Друштва "Змијање", Српског пјевачког друштва "Јединство", Народног позоришта Врбаске бановине и Музеја Врбаске бановине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана