Онлајн премијера рестаурисаног филма "Посебан третман“

Tanjug
Онлајн премијера рестаурисаног филма "Посебан третман“

БЕОГРАД - Вишеструко награђивани филм "Посебан третман“ из 1980. године, редитеља Горана Паскаљевића дигитално је рестаурисан и биће приказан 6. јуна на Дан Кинотеке и рођендан Вип мобиле.

Дигитално рестаурисана верзија филма ће бити представљена у преносу уживо од 19 часова на Фејсбук страницама Југословенске кинотеке и Вип мобиле, где ће публика моћи да ужива у бољем квалитету слике и звука остварења које је своју премијеру имало на фестивалу у Кану, пре тачно четири деценије.

Црнохуморну социјалну драму, према сценарију Душана Ковачевића, маестрално је оживела плејада српског глумишта: Љуба Тадић, Милена Дравић, Данило Бата Стојковић, Душица Жегарац, Петар Краљ, Милан Срдоч, Радмила Живковић, Бора Тодоровић, Павле Вуисић и Владан Живковић.

Атрактивна и метафорична прича о ауторитарном доктору и његовим пацијентима, принудно леченим алкохоличарима, снимљена је у продукцији Центар филма и компаније Дан Тана Продуцтионс. Уз велики број награда на југословенским фестивалима, филм је 1981. био номинован за награду Златни глобус у категорији најбољи филм ван енглеског говорног подручја (страни филм), а Милена Дравић је у Кану добила награду за најбољу женску епизодну улогу.

Пројекат Вип Кинотека започет је враћањем старог сјаја култном филму „Ко то тамо пева“ Слободана Шијана, у децембру 2017. године свечаном премијером у присуству чланова ауторске и глумачке екипе, а Југословенска кинотека и Вип мобиле наставили су рад на пројекту од изузетног значаја за српску филмску баштину и током ванредног стања.

У априлу 2020. године, преко 2.000 људи пратило је прву онлајн премијеру још једног филма Слободана Шијана „Давитељ против давитеља“. Дигитално рестаурисани филмови приказани су у преко 20 градова пред бројном публиком, а 16. филмско остварење који је дигитално рестаурисано у оквиру пројекта - „Посебан третман“ биће приказано онлајн у складу с ванредним мерама због епидемије корона вируса.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана