Оформљен легат сликара Здравка Вајагића

Танјуг
Оформљен легат сликара Здравка Вајагића

НОВИ ГРАД - Новоградска Галерија има нови легат - 11 слика академског сликара Здравка Вајагића из Београда.

Документариста у Галерији у Новом Граду Мирјана Дрљача рекла је Срни да је ријеч о репрезентативним дјелима признатог сликара.

“Огромну захвалност дугујемо професору Здравку Вајагићу јер је Новом Граду дао изузетан дар. Ријеч је о сликама рађеним техником уље на платну, великог формата. Дјела представљају Вајагићев рад од седамдесетих година прошлог вијека до 2010. године”, рекла је Дрљача.

Она је истакла да је Вајагић, осим Новом Граду, седам слика поклонио Приједору, а сва дјела су била постављена на ретроспективној изложби у Умјетничком павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду 2011. године, поводом 50 година умјетниковог рада.

“Планирано је да, када то буде могуће због ситуације са вирусом корона, организујемо изложбу на којој ће бити представљена дјела поклоњена Новом Граду и Приједору. Осим тога, планирана је и израда каталога легата”, рекла је Дрљача.

Дрљача је рекла да су сада у новоградској галерији легати сликара Стојана Ћелића и Здравка Вајагића, те дјела настала у раду Ликовне колоније “Ракани”.

“Наша галерија има огромно богатство више од 700 квалитетних дјела. За једну малу локалну заједницу то је заиста велика вриједност”, нагласила је Дрљача.

Здравко Вајагић рођен је 1938. године у Личком Петровом селу, након Другог свјетског рата је са породицом живио у Отоци, а блиске породичне везе има са Ивањском, општина Босанска Крупа, те зато ово подручје сматра културним завичајем.

Вајагић је 1963. године дипломирао на Академији ликовних умјетносту у Београду у класи професора Недељка Гвозденовића, а постдипломске студије у класи истог професора завршио је 1966. године.

Био је професор Више педагошке школе у Београду, на катедри за ликовне умјетности, професор Више школе примијењених умјетности у Београду и оснивач Академије за умјетност и конзервацију у Београду.

Његова дјела су предствљена на 20 самосталних и бројним колективним изложбама, добитник је више награда.

Општина Нови Град додијела је Вајагићу признање - Златну плакету, која ће бити уручена 12. јула, на Петровдан, када се обиљежава Дан општине и крсна слава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана