Одржано „Покровско пјесничко саборовање“ и промоција зборника

Срна
Одржано „Покровско пјесничко саборовање“ и промоција зборника

БРОД - У Броду је одржана културна манифестација „Покровско пјесничко саборовање“ и промоција истоименог зборника, уз учешће пјесника из Републике Српске, Србије и Швајцарске, у оквиру прославе Октобарских свечаности слободе.

Благослов за одржавање манифестације поводом прославе празника Покрова Пресвете Богородице, крсне славе храма и општине Брод, дао је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић истакао је да је циљ и мисија саборовања да се укаже на друховне вриједности.

Он је рекао да организаторе посебно радује чињеница да у овогодишњој манифестацији учествује много више пјесника него претходне године и да је локална заједница, на челу са начелником, општине препознала њен културни значај и уврстила га у календар активности које су од важности за културни духовни развој града.

Промоција зборника „Покровско пјесничко саборовање“ одржана је у просторијама Светосавског дома, гдје су и пјесници учесници рецитовали пјесме.

У књизи се налази 140 ауторских радова пјесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Швајцарске, Њемачке, Македоније, Бугарске, Хрватске и Косова и Метохије.

Зборник је објављен у издању дервентског Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента и Црквене општине Брод, а приређивач је Ненад Симић из Дервенте.

Он је истакао да је ова културна манифестација добила подршку локалне заједнице и начелника општине Зорана Видића, и од локалног значаја већ прерасла у међународну.

Прије почетка манифестације учесници су посјетили храм гдје их је свештеник Теофиловић упознао о историјату храма.

Садржај зборника је обогаћен фотографијама са првих пјесничких сусрета.

Манифестацију је увеличао и наступ Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ из Брода.

Пјесничкој манифестацији присуствовало је свештенство Српске православне цркве, замјеник начелника локалне заједнице Адријана Шаран и сарадници, представници Борачке организације Брод и значајан број посјетилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана