Одржано „Покровско пјесничко саборовање“ и промоција зборника

Срна
Foto: Срна

БРОД - У Броду је одржана Пјесничка манифестација „Покровско пјесничко саборовање“ и промоција истоименог зборника, уз учешће пјесника из Републике Српске.

Учесници синоћне манифестације посјетили су Храм Покрова Пресвете Богородице у којем су упознати о његовој историји, након чега је уприличен наступ чланова Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ из Брода.

Промоција зборника „Покровско пјесничко саборовање“, приређивача Ненада Симића из Дервенте, објављена је у издању дервентског Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента и Црквене општине Брод, а промовисана је у просторијама Светосавског дома, гдје су и пјесници учесници рецитовали пјесме.

Симић је истакао да је у збирци седамдесетак ауторских радова пјесника из Републике Српске, Србије, Словеније и Аустралије.

„Благослов за одржавање манифестације жПокровско пјесничко саборовањеж, а поводом прослављања Покрова Пресвете Богородице, крсне славе храма и општине Брод, добили смо од НЈеговог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија. Пјесници су доставили по двије пјесме које су уврштене у зборник, а чију промоцију смо одржали сада јер мјере забране у вези вируса корона нису дозвољавале“, рекао је Симић новинарима.

Садржај зборника је обогаћен радовима ученика основних школа из Брода.

Протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић истакао је да пјесничко саборовање о великом празнику Покрову Пресвете Богориодице скроман дар народу и Цркви, са молитвама да својим Светим Покровом заштити сав вјерни народ свијета, па и Брод.

„Ове пјесме заправо нису ништа друго до тихе молитве и молитвени вапај. У њима се слави и моли, преклиње и прашта, а све за ради благослова Божијег вјерном народу српском. У сарадњи са Клубом жВихорж објавићемо нови конкурс за други зборник“, рекао је Теофиловић.

Теофиловић је навео да је у плану да манифестација и саборовање пјесника буде обичај и традиција у општини Брод, те да ће у наредним данима почети припрема за одржавање друге пјесничке манифестације у октобру.

У име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке „Вук Караџић“ из ЛЈубљане, Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.

Признање је додијељено за изузетне резултате на очувању српске културне баштине, пружања несебичне помоћи око организације и сарадње.

Пјесничкој манифестацији присуствовало је свештенство Српске православне цркве, начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима, представници Борачке организације Брод и значајан број посјетилаца.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана