Одржано књижевно вече "Жбљохи за рођендан"

Срна
Одржано књижевно вече "Жбљохи за рођендан"

БРЧКО - Новинар у пензији Саво Теодоровић одржао је у Брчком књижевно вече под називом "Жбљохи за рођендан" којом је обиљежио 50 година свог пјесничког стваралаштва.

Теодоровић је истакао да је вече посветио граду у којем мре, који више не личи на онај од прије 15 година, а на шта је желио да личи и он и његове комшије. 

"За то смо криви сами јер нисмо дошли себи", рекао је синоћ Теодоровић, додајући да је такав град био инспирација да напише "Жбљоху", док је за писање осталих дјела био инспирисан добрим мислима и људима. 

Теодоровић је објавио књиге поезије "Додири из далека" (1984), "Жбљоха" (2000), "Трећа обала" (2018), а исто толико припрема да објави. 

За дјецу је написао и објавио "Дечилиште" за које каже да му је омиљено дјело које ће бити објављено и на руском језику. 

"Најдража ми је похвала књижевне критике да сам се попео до дјетињства. Мислим да је то највећи добитак у мом стваралачком животу", рекао је Теодоровић. 

Он је истакао да му новинарство не недостаје, те да сада коначно може да очисти дневнополитичко труње из свог пера и да пише. 

Књижевно вече одржано је у сали Културно-административног центра "Патријарх српски Павле", а у организацији Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" Брчко. 

Предсједник СПКД "Просвјета" Брчко Драган Томић рекао је да је овом књижевном вечери почело обиљежавање 25 година од оснивања "Српског књижевног круга" који дјелује при "Просвјети". 

"Наш чика Саво био је први предсједник Српског књижевног круга. Могу рећи да се ради о једном дивном човјеку, ентузијасти који свих ових година много ради и дјелује и помаже раду ꞌПросвјетеꞌ", додао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана