Одржано финално вече музичког фестивала “Балкан Фест” (ФОТО)

Бранислав Предојевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Моника Јукић из Сплита, Кира Штруц Јурички из Словенских Коњица и Милица Стјепић Ивић из Бањалуке побједници су финалне вечери Музичког фестивала „Балкан фест који је одржан у суботу вече у концертној дворани Банског двора у Бањалуци.

Овај такмичарски фестивал младих вокалних солиста одржан је у три старосне категорије, дјеца од 8 до 14, тинејџери од 14 до 18 и одрасли од 18 до 31 године. Био је то истински празник музике на којем се бањалучкој публици представило 18 најбољих  који су стекли право наступа у Бањалуци након бодовања међународног селекционог жирија из 13 земаља.

Друга мјеста у својим категоријама освојили су Маша Миловановић из Бањалуке, Енеј Становник из Птуја и Анђела Петрушић из Котор Вароши. Треће мјесто заузеле су Хелена Зорић из Бањалуке, Луиса Шабадер из Птуја и Гаја Елена Становник из Птуја.

Најбољим финалистима уручене су пригодне награде а више њих добили су позивнице које им гарантују право учешћа на неколико међународних фестивала.

„Словенски културни центар” из Бањалуке је четврту годину заредом организовао ову манифестацију. Учесници финалне вечери су у највећем броју већ потврђени таленти који су учествовали или освајали награде на другим међународним фестивалима.

Према пропозицијама Балкан феста пјевали су пјесму на матерњем језику и неки од свјетских хитова. Равнајући се према оцјенама стручног жирија организатор Фестивала „Словенски културни центар” је издвојио такмичаре који ће путовати на друге међународне фестивале. Уз престижни фестивал умјетности „Славјански базар” у Бјелорусији позивнице су стигле од организатора фестивала „Рига Симпхонy” из Летоније, „Мусицланд” из Македоније и ФеНС из Словеније.

Бањалучанка Милица Стјепић Ивић, дипломирани музички умјетник-соло пјевач, презадовољна освојеним првим мјестом у најстаријој категорији, није крила одушевљење.

-Након трећег мјеста освојеног претпрошле године на „Балкан фесту” ова награда ме је посебно обрадовала. Драго ми је што ми се отворила могућност наступа на неколико међународних фестивала у наредном периоду. Вјерујем да ће ме ово подстаћи да се интензивније бавим музиком-рекла је млада умјетница.

Никола Деретић, предсједник “Словенског културног центра” је изјавио да су млади таленти наши најбољи амбасадори културе.

-Захвални смо граду Бањалука који је „Балкан фест” уврстио у календар културних активности Града. Мисија нашег центра да гајимо културну сарадњу међу словенским народима остварује се и путем овог фестивала. Нема бољих амбасадора у области културе од наших младих талената када су у прилици да нас представљају на другим међународним фестивалима, рекао је Деретић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана