Одржана свечана премијера домаћег филма “Усековање” у Београду

Танјуг
Одржана свечана премијера домаћег филма “Усековање” у Београду

БЕОГРАД - Свечана премијера новог домаћег филма “Усековање” дебитанта редитеља Синише Цветића одржана је у великој сали Мтс Дворане у Београду, уз присуство скоро комплетне глумачке и ауторске екипе.

Публика је синоћ дуготрајним аплаузом наградила уметнике који су стварали овај филм на самом крају, када су се сви поклонили на великој позорници. Један од главних глумаца у овом остварењу Бојан Жировић специјално за агенцију Тањуг је уочи премијере изјавио да је често веома самокритичан кад гледа себе на малом или великом екрану, тако да нема јасан увид какву је улогу подарио и изнео у новом пројекту.

"Осим тога, све остало је заиста изврсно и срећан сам што се све то десило - и тако добар сценарио, и млади редитељ, и на овако успешан начин испричана филмска прича", истакао је Жировић, један од најангажованијих глумаца већ дуже време у ТВ серијама и филмовима.

Он је напоменуо да веома подржава младе ауторе да снимају своје дебитантске филмове, какви су и аутори филма "Усековање" - редитељ Синиша Цветић и сценариста Давид Јаковљевић. Главну женску улогу у породичној драми "Усековање" тумачи словеначка глумица Александра Балмазовић, која се враћа у српски филм након великог успеха са познатим остварењем "Сиви камион црвене боје" (2004) Срђана Кољевића.

"Веома ми прија повратак у српску кинематографију, и помислила сам одмах - ево мене опет за наредних 15 година. Стварно волим и апсолутно обожавам српски филм, и чини ми се да је овде код вас професионализам заиста на високом нивоу, што је препознато у читавом региону", оценила је Балмазовић за Тањуг, коју је српска публика гледала у домаћим ТВ серијама - “Корени”, “Јунаци нашег доба”, “Бележница професора Мишковића”.

"Наравно, тај професионализам је увек постојао у Србији, а подразумева се и квалитет филмова који имате, јер се он сваки пут диже све више. Сигурна сам да је Србија знатно далеко испред свих земаља у нашој околини. Веома волим тај хук, то навијање које осећам за домаћи филм, за који ми се чини да је присутан од процеса снимања до саме премијере", приметила је драмска уметница и додала да јој се чини да је то прави пут да се подржава домаћи филм, што искрено поздравља.

Балмазовић је за Тањуг замислила да је у улози менаџера филма "Усековање" и у кратким цртама представила пројекат не би ли привукла што више публике и стручну јавност у биоскопе.

"Рекла бих да је суштина филма - једно окупљање са најбољим циљем, али се због недостатака којих нико није свестан, деси распад система", описала је Александра Балмазовић "Усековање". Једна од тренутно траженијих глумица Милица Јаневски рекла је за Тањуг да још увек није гледала цео филм, у коме игра запажену улогу рођене сестре главне јунакиње, те да је веома радознала и узбуђена да коначно погледа вечерас.

Јаневски је поделила свој утисак да је већ на основу сценарија и снимања филма знала, осећала и веровала да ће ово сигурно бити квалитетан и успешан филм, свидела јој се прича, те веома здушно подржава нову, младу генерацију филмских аутора који су, према њеним речима - храбри, слободни, дрски, и навија за њих да раде што више данас.

Милица Јаневски је била запажена у серијама “Корени”, “Кости”, “Адвокадо”, филмовима “Отац” и “Асиметријја”, а тренутно је публика гледа у ТВ серијама “Бунар” и “Пад”. Осим троје наведених глумаца, у остварењу “Усековање” играју – Павле Менсур, Марко Грабеж, Анита Огњановић, Златан Видовић, Дубравка Ковјанић, Александар Ђурица, Александра Плескоњић Илић, Јована Гавриловић, Момчило Пићурић и Вахид Џанковић. Психолошка породична драма одвија се само у једном дану, претежно у ентеријеру, једном већем стану, за време крсне славе - Усековање главе Светог Јована Крститеља.

Филмска прича прати све чланове породице од јутра до мрака, где се поштује јединство места, времена и радње, као да је у питању позоришна једночинка. У том временском теснацу, родитељи крију од свог сина и свих гостију да се разводе, желећи да сачувајју своју интиму и проблеме, мада разлози нису толико познати и јасни гледаоцима, осим да се претпоставља да су једноставно престали да се воле.

Такође, њихов син који живи са њима – Јован, увелико је у безнађу, тешкој депресији, меланхолији, те је у правој досади и летаргији, постао и наркоман. Са треће стране, његов рођени брат Душан, наизглед је успео да се извуче из те дисфункционалне породице, јер се одавно одселио из тог дома, има сталан успешан посао, живи са девојком коју је довео на славу, али ни њему није све потаман, што се постепено открива кроз развој односа и приче.

“Усековање” заправо представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана, Јована, али кроз мозаичан пресек свих ликова, главних и сасвим споредних, представља илустрацију макрокосмоса друштва кроз микрокосмос судбина урбаних људи.

Тако се породица мало узнемирује доласком једног непозваног и неочекиваног госта на славу, однос јунака Јована са целом околином је амбивалентан и недефинисан, а разлози његовог пада, незадовољства, лењости и препуштању сивилу, нису до краја истражени, само се наслућују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана