Одржана комеморација поводом смрти Живомира Личанина Ликоте

ГС
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА - Комеморација поводом смрти Живомира Боснимира Личанина Ликоте, који је идејни творац и оснивач Бањалучког студентског позоришта, одржана је данас на Подрум сцени ове куће.

Комеморација је започета минутом ћутања за Ликоту, а комеморативни говор њему у част одржала је глумица Љиљана Чекић.

Чекићева је покојнг Ликоту назвала  човјеком, оцем, супругом, падобранцем, хемичарем, педагогом, занесењаком, ствараоцем, боемом, емотивцем, оснивачем, утемељивачем, човјеком немирног духа који је био посвећен и вриједан.

"На фестивалу професионалних позоришта Босне и Херцеговине у Јајцу добио је седам награда на најбољег глумца 1973, 1974, 1976, 1977, 1978, 1979. и 1980. У Бањој Луци добио је и награду 'Веселин Маслеша' за животно дјело са свега 44 године живота, 1978. године. На Електротехничком факултету у Бањој Луци 19. фебруара 1977. био је један од оснивача Студентског позоришта Бања Лука", подсјетила је присутне Љиљана Чекић.

Она је истакла да је Ликота први професионални ангажман добио у Народном позоришту Босанске Крајине у Бањалуци, гдје је за девет сезона одиграо значајан број улога у драмама Петра Кочића, Бранка Ћопића, Милоша Црњанског, Антона Павловича Чехова, Вилијама Шекспира, Бранислава Нушића, Мирослава Крлеже, Бертолда Брехта, Ивана Цанкара, Карела Чапека и многих других.

"Не држи га мјесто и одлази у Ријеку гдје од 1982. године почиње да игра у Хрватском народном казалишту 'Иван Племенити Зајц' гдје је ангажован до пензије 2008. године", казала је Љиљана Чекић.

Она је на крају казала да је Живомир Боснимир Личанин преминуо 28. јула ове године и да је покопан на ријечком гробљу Козала, како је закључила, на брежуљку на коме ће медитерански вјетрови растјеривати маглу, а кише сапрати прашину да не зарасте у коров, да га не заборавимо. Током комеморације, присутнима су се обратили и Јелена Стојаковић и Александар Пејаковић, а догађај је завршио посљедњим аплаузом за глумца, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана