Одржан традиционални поетски час на Мраковици

Срна
Одржан традиционални поетски час на Мраковици

ПРИЈЕДОР - Традиционални поетски час одржан је данас на Мраковици, гдје су окупљени могли да чују и стихове чувене поеме Скендера Куленовића "Стојанка Мајка Кнежопољка", које је говорила приједорска глумица Мирела Предојевић, чиме су настављени "Књижевни сусрети на Козари".

Стихове су, осим лауреата Благоја Баковића, говорили и пјесници Ненад Грујичић, Боро Капетановић, Горан Шаула, Драгана Крагуљ, Александра Чворовић, Берислав Благојевић и Вид Вукелић.


Обраћању пјесника и њиховим изговореним стиховима на легендарној Козари претходило је полагање вијенаца на спомен-бисту Скендеру Куленовићу и на Меморијалном зиду у оквиру споменика на Мраковици.

Лауреат 51. "Књижевних сусрета" Благоје Баковић је, након што је засадио дрво поред Скендерове бисте, изјавио да му је част и привилегија што је могао да засади дрво међу толико дрвећа које је запамтило крваву епопеју Козаре.

Баковић је истакао да је највећи значај "Књижевних сусрета" на Козари његовање незаборава јер, ако Срби забораве, ко ће да памти?

"Ми смо, како је говорио Стеван Раичковић, нити које вежу нерођене са мртвима и свака та нит и будућа генерација је дужна да ово памти и да се окупљамо овде. Зато је значај ових сусрета неописив и неизговорив", рекао је Баковић новинарима на Козари.

Предсједник жирија 51. "Књижевних сусрета на Козари" Горан Максимовић рекао је да је то једна од најстаријих манифестација српског народа и српског језика.

"Самим тим је значај одржавања жКњижевних сусрета на Козариж толико изузетан", рекао је Максимовић.

Шеф градског Одсјека за културу и међународну сарадњу Јадранка Мијић истакла је да се град Приједор потрудио да и ове године буде добар организатор и домаћин "Књижевних сусрета на Козари".

"Књижевни сусрети на Козари" се завршавају вечерас, када ће на "Вечери лауреата" у Позоришту Приједор Благоји Баковићу бити уручена овогодишња књижевна награда "Скендер Куленовић-Књижевни вијенац Козаре".

Организатор "Књижевних сусрета на Козари" је град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а суорганизатори градови Бањалука, Градишка и Лакташи, те општине Козарска Дубица, Нови Град, Костајница и Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана