Одржан програм "Андрићу у част"

Срна
Одржан програм "Андрићу у част"

ВИШЕГРАД - У Средњошколском центру "Иво Андрић" у Вишеграду одржан је програм под називом "Андрићу у част", поводом 60 година од добијања Нобелове награде за књижевност, 50. годишњице од када је Андрић постао почасни грађанин Вишеграда и 44 године од почетка обиљежавања манифестације "Вишеградска стаза".

Директор Средњошколског центра "Иво Андрић" Дивна Васић рекла је да је овај датум за Вишеграђане врло значајан.

Према њеним ријечима, да није било Андрићевог одрастања у Вишеграду не би било ни романа "На Дрини ћуприја".

"Дрина, ћуприја, касаба и касабалије, локалне легенде и предања, смјена великих царстава, бурни историјски догађаји и остале различитости условиле су писање великог и значајног романа као што је роман жНа Дрини ћупријаж. Андрић је наше мало мјесто трајно уписао у мапу свјетске књижевности", истакла је Васићева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Андрић оставио неизбрисив траг у Вишеграду и да се Вишеграђани оваквим и сличним манифестацијама одужују свом суграђанину.

"Наредних година догађаје које обиљежавамо као успомену на нобеловца обиљежићемо на још већем нивоу, јер Андрић заслужује да се о њему говори и да његове поруке преносимо и на млађе нараштаје, пратећи путоказе које је оставио", нагласио је Ђуревић.

Иво Андрић рођен је у Травнику 9. октобра 1892. године, а дјетињство од 1894. до 1903. године провео је код тетке и тетка Ивана и Ане Матковшик у Вишеграду.

У другој половини 20. вијека, када је већ постао афирмисан и цијењен велики писац три пута је посјетио Вишеград – 1953, 1963. и 1972. године.

То је био и његов опроштај од града дјетињства. Кажу да је сјетно рекао одлазећи из Вишеграда, увијек је узбудљиво и забавно посјетити мјесто свог дјетињства и сјетити се предјела које сте некада напустили, а, уствари, их никада нисте заборавили.

Народна библиотека, средња школа, културни центар и улица на лијевој обали Дрине носе његово име, у старој згради школе постављена је музејска поставка "Андрићеве спомен учионице", а више од 40 година организује се велика културна манифестација "Вишеградска стаза".

Уз Мост Мехмед-паше Соколовића, који је великог писца инспирисао за његов епохални роман "На Дрини ћуприја", 1986. године подигнут је његов бијели обелиск, рад академског сликара Љупка Антуновића.

Много година касније на ушћу Рзава у Дрину, Емир Кустурица подигао је Андрићград, својеврсну реплику средњевјековних градова од камена, инспирисан дјелима и ликом књижевника и нобеловца Ива Андрића, са основном визијом како је Вишеград могао изгледати да га нису заобишли ренесанса и остали историјски периоди.

Андрићград је за кратко вријеме постао туристичка топ дестинација, култно културно и едукативно мјесто, у коме је увелико афирмисан "Андрићев институт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана