Одлазак Миње Суботе: Инжењер електротехнике који је музиком уљепшао многа дјетињства

Танјуг
Одлазак Миње Суботе: Инжењер електротехнике који је музиком уљепшао многа дјетињства

БАЊАЛУКА - Познати радијски и телевизијски водитељ Милан Миња Субота, аутор чувене емисије „Музички тобоган“, преминуо је данас у 82. години од тешке болести, а за собом је оставио веома богату и плодну каријеру свестраног аутора, који је углавном компоновао музику за дјецу.

Миња Субота је био српски композитор, пјевач, музичар, забављач, сценариста и фотограф, али прије свега славно ТВ лице.

Жанрови који су обиљежили његово стваралаштво су - поп, џез, рок, шансона, забавна, као и музика за дјецу.

Био је аутор и водитељ дуготрајне дјечије серије „Музички тобоган“ на РТС-у и великог броја других ТВ серијала - „Од главе до пете“, „Игре без граница“, „Жељотека“, „Све играчке света“, „Музички балон“, „Недељно поподне“, „Звездана журка“, „Дете је човек важан“.

Рођен је 8. новембра 1938. у Сарајеву, и има диплому инжењера електротехнике, али се цијели живот бавио креативним умјетничким и медијским пословима који су га прославили.

Породица Субота је српска православна фамилија из Петровог поља у Далмацији, а Мињин отац Анте, поријеклом из Дрниша у Петровом пољу, рођен је и живио у Сплиту .

Године 1942. породица Субота прелази у Загреб, а након рата селе се у Београд.

Основну школу и гимназију, Миња је завршио у Београду, гдје је завршио и нижу и средњу музичку школу „Станковић“.

На Електротехничком факултету у Београду добио је диплому инжењера електротехнике.

Веома продуктиван и свестран у свом умјетничком изражавању, има образовање и у области фотографије, гдје је стекао дипломе - „ Famous Sćools International “ и „Европске куће фотографије из Chalon-sur-Saône “ из Француске.

Као композитор, написао је многе пјесме забавне музике и шансоне а као вокални солиста снимио је велики број плоча из ове области у Југославији и Русији.

Композиције су му извођене на многим фестивалима - „Дечје Београдско пролеће“ (у периоду од 1963. до 2019.), „Песма лета“, „Фестивал кантаутора“ - Нови Сад, смотре у Сплиту, Скопљу, „Фестивал ЈНА“, „Карневал фест“ у Цавтату.

Снимио је успјешне албуме и ЕП издања за дјецу, неке у сарадњи са славним колегама као што су Љубивоје Ршумовић, Драган Лаковић, Злата Петковић - „Миња и Ршум“, „Плави чуперак“, „Деца су украс света“.

Компоновао је и циклус пејсама „Још нам само але фале“ на стихове Ршумовића.

Аутор је и водитељ ТВ серијала „Музички тобоган“ који је емитован чак 18 година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на домаћем и регионалном телевизијском програму.

Захваљујући том серијалу, најпознатији домаћи композитори снимали су на стихове пјесника за дјецу више 150 композиција, од којих су многе данас класици.

Такође, често је компоновао многе пјесме на стихове доказаних пјесника - „Разболе се лисица“, „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Рекао сам брези и тополи“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Коло“.

Његове пјесме и данас су толико популарне да су одавно саставни део музичког образовања ученика млађег школског узраста.

Субота се бавио и добротворним радом, у коме је организовао на стотине хуманитарних концерата, умјетничких програма и манифестација.

Почасни је грађанин Крушевца са титулом „Витеза од Чарапаније“, због преданог рада са дјецом.

Објавио је и једну књигу - „Како смо забављали Тита“ 2006. године.

Као музичар обављао је функције предсједника Савеза естрадних умјетника Југославије и Србије, и низ година био је у управним одборима Удружења композитора Србије и Удружења музичара џеза, забавне, поп и рок музике Србије.

Био је члан и програмског савјета „Змајевих дечјих игара“.

Учествовао је у раду многих жирија на највећим музичким манифестацијама у земљи и иностранству.

Миња Субота је водио Дечији културни центар у Београду, до одласка у болницу 11 септембра, гдје је данас преминуо након тешке болести.

Био је ожењен новинарком Бранком Јеремић Субота која је преминула прије три године, а из тог брака имају сина Милоша.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана