Од сутра "Филмотека" посвећена вијеку од рођења Федерика Фелинија

Srna
Од сутра "Филмотека" посвећена вијеку од рођења Федерика Фелинија

ПАЛЕ - "Филмотека", посвећена вијеку од рођења чувеног италијанског режисера Федерика Фелинија, биће одржана од сутра до четвртка, 30. јануара, у Кинотеци Републике Српске у Палама.


На програму су три филма из Фелинијевог опуса "Кабиријине ноћи", "Осам и по" и "Фелинијев Казанова", најављено је из Кинотеке Републике Српске.

"Филмотека" ће бити одржана у Амфитеатру Економског факултета са почетком у 19.00 часова, а улаз је слободан.


Сутра је на програму први филм - "Кабиријине ноћи" из 1957. године, са Ђулијетом Месином у главној улози која игра храбру и несаломиву римску проститутку коју је издао и опљачкао младић кога воли, али упркос свему започиње живот изнова.

- Фелини је, осим режије, написао и сценарио за овај филм заједно са Пјером Паолом Пазолинијем, а награђен је Оскаром за најбољи страни филм 1958. године - навели су из Кинотеке.

У сриједу, 29. јануара, на програму је филм "Осам и по" из 1963. године, који је добио име као осми и по Фелинијев филм, при чему је под пола филма подразумијевао своје доприносе омнибус филмовима "Љубав у граду" и "Бокачо 70".

Посљедње вечери "Филмотеке", у четвртак, 30. јануара, на програму је "Фелинијев Казанова" из 1976. године - сценографски спектакуларан филм снимљен на енглеском језику са Доналдом Сатерландом у насловној улози, а награђен је Оскаром за најбоље костиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана