Објављено фототипско издање књиге протојереја Михаила И. Поповића: О улози Српске цркве и народних светиња

И. Б.
Објављено фототипско издање књиге протојереја Михаила И. Поповића: О улози Српске цркве и народних светиња

БАЊАЛУКА - Фототипско издање књиге протојереја Михаила И. Поповића, “Историјска улога Српске цркве у чувању народности и стварању државе”, објављено је у сарадњи Удружења архивских радника Републике Српске са Архивом РС и Архивом Српске православне цркве

Дјело је објављено уз благослов Светог архијерејског синода Српске православне цркве. Књигу су приредили директор Архива РС Бојан Стојнић и директор Архива Српске православне цркве Радован М. Пилиповић.

Стојнић је истакао за “Глас Српске” да је протојереј Михаило Поповић имао солидно образовање свога времена.

- Рођен је 14. октобра 1873. у Црној Трави у Јабланичком округу. Завршио је пет разреда гимназије и Београдску богословију, те Духовну академију у Москви. У ђаконски чин је рукоположен 29. јуна 1902, а другог дана за свештеника. Одликован је чином протојереја 1919 - саопштио је Стојнић.

Истакао је да је протојереј Поповић поред црквеног одличја био одликован и правом ношења црвеног појаса те да је био носилац Ордена Св. Саве петог и шестог реда, Споменице из 1913, Крста милосрђа, те Споменицом Српског црвеног крста.

- Био је предавач у Призренској, а касније и у Београдској богословији. Од 1902. службовао је као свештеник и парох у цркви Светог Саве у Београду. Умро је 20. марта 1943. у Београду - навео је Стојнић.

Историјски подаци у књизи су сабрани и растумачени излагањем историјских догађаја који су у вези са Српском православном црквом и њеним свештенством.

- Књигу чине поглавља Општи поглед на улогу Српске цркве, Цркве и манастири и Свештенство и његов рад. Указано је на улогу Свете Цркве као установе и општу улогу народних светиња, цркава и манастира као просвјетних центара и чувара идентитета - објаснио је Стојнић.

Додао је да Поповић у наставку прелази на главни дио, на рад свештенства, започињући од духовног оца Светог Саве, те да је обрађујући ове теме дао прилог нашој историографији, нарочито изношењем нових података о политичком раду свештенства у новом вијеку.

- Значајан прилог је добила и историја о жртвама, робовању и умирању српског свештенства за вријеме Првог свјетског рата, али и ранијих сукоба. Протојереј Поповић је успио да прикупи огроман број података и да сачува од заборава имена и називе заслужних људи и догађаја - додао је он.

Рецензенти књиге су Ђорђе Микић, Бошко Бранковић и Боривоје Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана