Објављен стрип албум “Марти Мистерија/Док Робинзон: 40 година мистерија”: Прве авантуре детектива немогућег

Бранислав Предојевић
Објављен стрип албум “Марти Мистерија/Док Робинзон: 40 година мистерија”: Прве авантуре детектива немогућег

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Весели четвртак” објавила је колекционарско издање славног стрипа Марти Мистерија под називом “Марти Мистерија/Док Робинзон: 40 година мистерија”, поводом прославе 40 година овог култног стрипа на српском језику.

Ријеч је о раскошном издању у тврдим корицама са прве двије епизоде овог стрипа “Људи у црном” (сценарио Алфредо Кастели и цртеж Ђанкарло Алесандрини) и “Операција Арка” (сценарио Алфредо Кастели, а цртеж Анђело Марија Ричи) у великом формату и у колору уз неколико пратећих есеја. Такође, ово је одлична прилика да се млађе генерације читалаца упознају са овим јунаком и његовим првим авантурама. Овај стрип се сматра прелазним тренутком између класичних “Бонелијевих” јунака (Текс, Загор, Мистер Но) и нових серија јунака (Дилан Дог, Ник Рајдер, Натан Невер).

Марти је отворио нове путеве за уредничке иницијативе и изазвао кризу у традиционалном раздвајању између критичара престижних и популарних публикација, укључујући ауторске стрипове и стрип серијале. Сам издавач најавио је ово издање као одличну прилику да се обиљежи 40 година од првих превода овог стрипа на српски језик.

- У години у којој обележавамо четири деценије од премијере овог комплексног и разгранатог серијала на југословенским киосцима, проценили смо да ретко која епизода заслужује колекционарски третман више од (о)култних “Људи у црном”, легендарне прве приче. Нисмо љубитељи пречестог објављивања истих прича, али након више од хиљаду двеста издања постало је јасно како неки стрипови просто заслужују да увек буду доступни новим генерацијама читалаца и онима који желе албумска издања култних епизода. Зато су наш први избор “Људи у црном”, полазна тачка Мартија Мистерије - наводи издавач.

 Албум “Четрдесет година мистерија” доноси ову причу на великом формату, први пут у боји на нашем језику, одштампану на офсетном папиру.

- И никако се не зауставља ту, јер заједно с том епизодом садржи још једну добру стару епизоду “Операцију Арка”, као што и корице самог издања откривају - додаје издавач.

Занимљиво је да ово издање својеврстан поклон за колекционаре, јер су ове двије приче обје првобитно биле намијењене другом јунаку и да већ четрдесет година траје мистерија око тога ко је био први. Наиме, Марти Мистерија требало је да се зове Док Робинзон, који се пак у радној верзији звао Марти Мистерија. Зато је “Весели четвртак” приредио својеврсно критичко издање са обје верзије прве и треће приче.

- Открили смо да су обе приче настале након друге епизоде, за коју је пак планирано да буде прва. Звучи конфузно, али има смисла, као што се у Мартију често дешава. Срећници што у својим колекцијама поносно чувају прву књигу Библиотеке Мартија Мистерије, знају већ све о томе, а они што не знају откриће из Кастелијевих предговора у последњој трећини књиге - пише у саопштењу издавача.

Албум укупно има 336 страна у А4 формату.

Историја

Стрип “Марти Мистерија”, познат као “Детектив немогућег”, први пут је објављен 1982. године у различитим издањима стрипова које је издавао Серђо Бонели у Италији. Креиран од стране Алфреда Кастелија он се бави истраживањем различитих неријешених мистерија, као што су Атлантида, други митови и легенде, НЛО-и, парапсихологија, енигме из прошлости, археологија и наука. Његов вјерни сапутник у авантурама је неандерталац Јава, прави човјек из пећине, кога је Мартин пронашао у “ниши” предисторијске Монголије. Током своје саге, Марти се често сукобљава са “Људима у црном”, неком врстом секте која је непријатељски настројена према сваком открићу или хипотези која се супротставља устаљеном поретку и званичној култури. Други опасни противник је генијални археолог Сергеј Орлоф, стари пријатељ из младости који се касније окренуо злочину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана