Објављен стрип албум “Глуво доба”: Јединствена домаћа хорор колекција

Бранислав Предојевић
Објављен стрип албум “Глуво доба”: Јединствена домаћа хорор колекција

БАЊАЛУКА - Дуго очекивани пројекат “Девете димензије”, стрип албум “Глуво доба”, адаптација истоимене књиге бањалучког писца Нинослава Митровића, угледао је свјетлост дана у врхунском издању.

Ријеч је о адаптацији свих девет прича из истоимене збирке које су адаптирали и цртали домаћи цртачи окупљени око удружења “Девета димензија”. Предраг Иконић, један од аутора, уједно један од иницијатора и главни уредник издања, каже да је све кренуло од једне, а завршило са потпуно другом идејом.

- Стрип цртачи који немају професионални ангажман обично кукају како им фали сценарио да би радили, правдајући тако свој дугогодишњи нерад. Једном таквом приликом на састанку “деветодимензијаша” Нинослав Митровић, наш пријатељ књижевник, предложио нам је да радимо хорор стрипове по причама за које су ауторска права постала бесплатна. Он се прихватио посла адаптације прича и почео писати сценарије. Мене та идеја није привлачила јер волим да стварамо нешто наше, домаће. Ја сам предложио да радимо стрипове по његовим приповијеткама из збирке “Глуво доба”. Домаће су много боље од ових које је он предлагао, бар мени - рекао је Иконић за “Глас Српске”.

Комплетно издање чине стрип приче “Завјет” (сценарио и цртеж Предраг Иконић) “Бдијење”(сценарио и цртеж Јован Братић), “Ноћна звона” (сценарио и цртеж Ана Каран), “Црна биљежница”(сценарио Борислав Маљеновић, а цртеж Сабахудин Мурановић), “Воденичар”( сценарио Горан Лојпур и Јован Братић, цртеж Горан Лојпур), “Лорго” (сценарио и цртеж Милан Младић), “Изба на кокошијим ногама” (сценарио и цртеж Здравко Кнежевић) “Невјеста” (сценарио и цртеж Срђан Врањеш”) и “Кумин дар” (сценарио Нинослав Митровић, а цртеж Предраг Иконић и Здравко Кнежевић).

Уредник Иконић каже да су од почетне идеје до реализације прошле четири године, али да је чекање апсолутно вриједјело труда.

- Првобитни план је настао крајем 2018. године и требало је да урадимо 3-4 приче и добијемо албум од око 10 страна. Неколико нас се прихватило посла, али све је то ишло јако споро. Екипи се придружило још пар заинтересованих, а потом смо на приједлог Здравка Кнежевића увели “весели четвртак” у нашу вибер групу, гдје је сваког четвртка требало да окачимо по двије странице стрипа из “Глувог доба” које нису морале бити комплетне, али да су макар нацртане у оловци. Све то се дешава крајем 2019. године. Јован Братић, који се посљедњи придружио тој екипи, први је завршио свој стрип, а затварање у куће због короне многима од нас дало је доста слободног времена па смо интензивније цртали - каже Иконић.

Како је вријеме одмицало, екипа се ширила, а Митровић и Зоран Пејић, предсједник “Девете димензије”, форсирали су да буде исцртано свих девет прича јер само оне у комплету чине “Глуво доба” па је, по ријечима Иконића, стигло и цртачко појачање да би албум био приведен крају.

- Остале су биле можда још двије нераспоређене приче. У помоћ нам је прискочио Сабахудин Мурановић Муран, а посљедњу сам ја нацртао у оловци, а Здравко туширао. Дуго се чекало, али, ево, коначно то издање је пред нама. За многе од нас је ово био изазов јер у својим стриповима до сада се нисмо бавили хорор темама, али је уједно било и задовољство радити и цртати. За пар година произвели смо 283 странице квалитетног и аутентичног домаћег стрипа - објаснио је Иконић.

Сам албум је објављен у Б5 формату, тврдог повеза на 350 страна, уз предговор који је специјално за ово издање написао сам аутор књиге.

- Почаствован сам и узбуђен што је “Глуво доба” поново угледало свјетлост дана, овај пут у новом руху. Сваки од аутора који је радио на овом албуму удахнуо је нови живот у ријечи, испричавши наново сваку од мојих прича оловком и тушем, властитим стилом, спретно и мајсторски. Од 2012. године, када је књига “Глуво доба” први пут изашла пред читаоце, ситуација се није много промијенила. И даље нема много књига инспирисаних народним предањима, не само хорора већ и других жанрова. Стрипова такве тематике још мање. Зато је овај стрип албум јединствен и драгоцјен - рекао је Митровић за “Глас Српске”.

Фантастичну насловницу за албум урадио је Дејан Шијук, а цијена овог издања је 25 КМ.

Предложак

Збирка “Глуво доба”(Самиздат) први пут је објављена 2012. године, а прошле године добила је друго издање у оквиру издавачке куће “Имприматур”. Митровић каже да је историјат ове антологије са поднасловом “Прича страве из старе вјере” много дужи.

- Идеја за збирку “Глуво доба” родила се 2007. године. Тачније, тада се у мојој глави појавила прича. Ставио сам радни наслов те приче на папир и почео да пишем о селу које је терорисао чопор вукова и о дјечаку који је храброшћу ослободио себе и сељане велике невоље јер нису испунили обећани завјет. Касније сам тој причи, која и отвара збирку, промијенио име управо у “Завјет”. Прва прича ме је инспирисала да напишем још неколико сличних њој - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана