Објављен спот за пјесму "Свети Сава" Војислава Илића

Танјуг
Foto: screenschot

Група аутора уз подршку EXIT фондације из Новог Сада, данас је објавила видео спот са пјесмом "Свети Сава", чији је аутор српски пјесник Војислав Илић, поводом обиљежавања Савиндана.

Пјесму пуног назива "Свети Сава - Ко удара тако позно" је отпјевао дјечји хор КУД "Младост" из Бача у Војводини, а атрактивне оригиналне цртеже за видео клип направио је новосадски умјетник Серјожа Попов.

Идејни творац и продуцент овог пројекта је Душан Ковачевић, први човјек Еxит фестивала, извршни продуцент је Здравко Вулин, а подршку у реализацији пружио је познати глумац Виктор Савић и други пријатељи.

Ауторску екипу музичког спота чини још аудио сниматељ Филип Курањи, а за монтажу и анимацију био је задужен Сава Кесић.

"Често пуштамо ову песму нашој деци, и увек ми је недостајало више садржаја мотивисаних нашом традицијом и културом који би били прилагођени дечијем узрасту. У складу са понизношћу којом нас учи Свети Сава, али и великом визијом којом нас обасјава његов живот, овим спотом желимо да дамо скроман допринос обележавању Савиндана", изјавио је директор Еxит фестивала Душан Ковачевић.

Илустрације о Светом Сави, умјетник Серјожа Попов је објавио у сликовници "Принц Растко - Свети Сава" прије више од 20 година.

Оне су сада оживљене и допуњене, и заједно са текстом свима познате светосавске пјесме чине видео.

Пјесма "Свети Сава" спада у историјске пјесме, чија је тема одлазак Растка Немањића на Свету Гору и разлозима због којих је одлучио да се замонаши.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана